Kategori Sıcaklık Sensörü
Varsayılan
    Toplam 17 / 17 ürün
    Tüm Ürünler listelendi

    Sıcaklık Sensörü

    Sıcaklık sensörü nedir sorusu, ortamdaki sıcaklık değişimlerini algılayarak uyaran cihazlar olarak cevaplanabilir. Sıcaklık sensörleri, elektriksel direnci sıcaklıkla değişen maddeler ile üretiliyor. Bunlar ortam sıcaklığının kontrolünü ve ölçümünü yapmak için tasarlanıyorlar. Yolcu kabinlerinde, otomobillerde, endüstrinin pek çok alanında sıcaklık sensörleri çeşitleri kullanılıyor. Günlük hayatın her alanında yer alan elektronik cihazların üretiminde bu ürünler önemli yer tutuyor. Elektronik cihazların üretim hatlarında uygun sıcak seviyesi ve seviyenin korunması gerekiyor.  Bu durumlarda sıcaklık sensörlerinden faydalanılıyor.  Hassas ölçüm yapan sıcaklık sensörleri, otomatik olarak çalışan cihazlar arasında yer alıyor.  Sıcaklık sensörleri, pek çok alanda sıcaklığı ölçerek kontrol altında tutmak amacıyla kullanılıyor. Bu ürünlerin derece aralığı kullanılacak yere, ürünün özelliklerine, kullanım amacına göre değişebiliyor. Sıcaklık sensörleri, kullanılan yere göre düşük ya da yüksek sıcaklıklara ayarlanabiliyor.

    Sıcaklık sensörlerinin özellikleri, kullanıldığı alana göre değişkenlik gösterebiliyor. Sanayinin ve endüstrinin pek çok alanında üretim sırasında sıcaklık sensörleri kullanılabiliyor. Pratik kullanım olanağı sağlayan sıcaklık sensörleri, sıcaklığı ölçerek ürünün korunmasını sağlıyor. Sıcaklık sensörü modelleri ve fiyatları için Pazarama.com hızlı ve konforlu bir alışveriş deneyimi vadediyor.

    Sıcaklık Sensör Çeşitleri

    Birçok farklı alanda sıcaklığı ölçmek ve belirlenen sıcaklığı kontrol altında tutmak için sıcaklık sensörleri kullanılıyor. Basit su ısıtma cihazlarının kontrolünden hassas ölçüm gerektiren fırın tesislerine kadar sıcaklık sensörlerinden faydalanılıyor. Sıcaklık sensörleri, bir sistemin veya nesnenin sıcaklığını ya da soğukluğundaki fiziksel değişiklikleri algılayarak uyarıyor. Birçok farklı tipi bulunan sıcaklık sensörleri, temelde iki fiziksel yapıda üretiliyor. Temaslı ve temassız olarak ayrılan sensörler kullanım alanına göre modelleniyor.

           Temaslı Sıcaklık Sensörleri:

    Temaslı sıcaklık sensörleri, ilgili nesne ile fiziksel temas yaparak sıcaklık değişikliklerini inceliyor. Bu ürünler katı sıvı veya gazlardaki ısı değişikliklerini iletken kullanarak tespit ediyor.  Daldırma tip sıcaklık sensörleri, temaslı sensörlerin en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Daldırma sensörü, boru hatlarında ve tanklarda sıcaklık ölçümü yapmak için kullanılıyor. Daldırma sıcaklık sensörleri, farklı şekillerde kovanla ya da kovansız üretiliyor.

           Temassız Sıcaklık Sensörleri:

    Temassız sıcaklık sensörleri, sıcaklık değişimlerini izlemek için maddenin ısı karşısında değişimlerini izliyor. Ayrıca kızıl ötesi ve radyasyon biçimindeki ışınların, nesneden yansıyan enerjisini tespit etmek için de kullanılıyor. Kızılötesi sıcaklık sensörleri, temassız sıcaklık sensör çeşitleri arasında yer alıyor. Foton dedektör cihazları ve termal dedektör cihazları kızılötesi sensörlerle tasarlanıyor. Kızılötesi sıcaklık sensör çeşitleri savunma sanayiinde, modern bilim teknolojilerinde, tarım alanlarında kullanılıyor. Kızılötesi sıcaklık sensörleri aktif ve pasif kızılötesi sensörler olarak kendi içinde ayrılıyor. Aktif kızılötesi sıcaklık sensörleri, kapsama alanı dışındaki değişiklikleri tespit etmek için kullanılıyor. Pasif kızılötesi sıcaklık sensörleri, bedensel ısıların tespitinde kullanılıyor. Pasif kızıl ötesi sıcaklık sensörleri, aktif sensörlerden daha az enerji harcıyor. Lazerli sıcaklık sensörleri, genellikle termometre olarak kullanılıyor. Farklı şekillerde modellenen lazerli sensörler, tabancalı tasarımları ile kullanım kolaylığı sağlıyor. Ev otomasyon sistemlerinde kullanılan wifi sıcaklık sensörleri, temassız ürünlerin örnekleri arasında yer alıyor. Wifi sıcaklık sensörlerine akıllı telefonunuzla ulaşarak eş zamanlı sıcaklık bilgilerini alabilirsiniz.

     

    İşleyiş Açısından Sıcaklık Sensörleri

    Teknolojinin getirdiği pek çok ürünün üretiminde ve hayatı kolaylaştıran ürünlerin bünyesinde sıcaklık sensörlerinden faydalanılıyor. Farklı şekillerde modellenen sıcaklık sensörlerinde ısı karşısında değişebilen maddeler kullanılarak sıcaklık kontrolü ve ölçümü yapılıyor. Temaslı ve temassız sıcaklık sensörleri, işleyiş olarak elektromekanik, rezistif ve elektronik olarak üç çeşide ayrılabiliyor.

           En Bilinen Sıcaklık Sensörü Tiplerinden Termostatlar

    Termostatlar nikel, bakır, tungsten veya alüminyum gibi iki farklı metalin birbirine bağlanarak oluşturulan bimetal ile tasarlanıyor. Farklı uzama katsayısına sahip iki metalin ısı etkisinde mekanik olarak bükülüyor. Bu bükülme etkisiyle termostatlarda açma kapatma işlemi yapılabiliyor. Termostat çeşitleri, elektromekanik sıcaklık sensörleri arasında yer alıyor. Termostat olarak adlandırılan sıcaklık sensörleri fırınlarda, araç radyatörlerinde, su ısıtma sistemlerinde, sıcak su tanklarında kullanılıyor. Bazı termostat tasarımlarında iki adet yay şeklinde bimetal bulunuyor. Bu tip ürünler açma kapamanın yanında sıcaklık kademeli olarak değişebiliyor. Evlerde kullanılan ütü, fırın gibi aletlerde yaylı tip termostatlar kullanılıyor. Bu ürünlerin sıcaklık değişim aralıkları oldukça yüksek olabiliyor. Termostat modellerinde istenilen sıcaklık ayar noktasını önceden ayarlayabiliyor.

           Elektronik Devrelerin Kurtarıcısı Termistörler

    Elektrik ve elektronik devrelerin kurtarıcısı termistörler, bir cihazdaki sıcaklık değişimlerini takip için kullanılıyor. Termistörler, cihazdaki sıcaklığı algılayarak aşırı yük karşısında devreyi kesebiliyor. Kullanımı kolay ve dayanıklı olan termistörler, ısı karşısında çok hızlı tepki veriyorlar. NTC termistör, PTC termistör olarak iki türde üretilen termistörler, oldukça geniş sıcaklık aralığında çalışabiliyor. Ürünün üretiminde kullanılan malzemenin yapısı, sıcaklık değişimine göre direncin ne kadar olacağını belirtiyor. Dijital termometrelerde, fırın, buzdolabı, yangın dedektörü gibi cihazlarda farklı dirence sahip termistörler kullanılıyor. Karmaşık uygulamalarda yine devre elemanı olarak termistörlerden faydalanılıyor. Otomobillerde yağ ve soğutma sıvısının ısındığında sürücüyü uyaran termistörler, aracın verimli çalışmasına yardımcı olabiliyor. Bu ürün modelleri çamaşır makinalarında uygun sıcaklığın korunarak yıkayıcı ve kurutucunun çalışmasında önemli rol oynuyor. Buzdolaplarında, mikrodalga fırınlarda, cep telefonlarında, şarj ünitelerinde farklı dirençli termistörler kullanılıyor.

           Elektriksel Direnç Sıcaklık Sensörü RTD

    RTD dirençli sıcaklık dedektörü, yüksek saflıkta iletken metallerden üretiliyor. Bu sıcaklık sensörleri hassas ölçüm aralığı diğer modellerden ayrılıyor.  Platin içeriği ile nispeten pahalı olan RTD’ler, dirençli termometre olarak da adlandırılabiliyor. Hatasız çalışma payı ile bilimsel laboratuvarlarda, endüstriyel uygulamalarda, eczacılık sektöründe RTD sıcaklık sensörleri kullanılabiliyor. Bulaşık makinesi, çamaşır kurutucusu, kızartma makinesi, derin dondurucu gibi cihazlarda RTD sensör kullanılıyor. Tel sarımlı, ince film, sarmal elemanlı olmak üzere üç farklı tasarımda RTD sıcaklık sensörü bulunuyor. Saç kurutmalarda, elektrik motorlarında, bebek kuvözlerinde, solunum ekipmanlarında, bilgisayarlarda bu ürün çeşitlerinden kullanılıyor. Havacılıkta ise yakıt deposu izleme, yangın kontrolünde, kompresör sıcak takibinde RTD’lerden faydalanılıyor. Platin, nikel ve bakır içerikle tasarlanan ürünlerden genellikle platin olanları tercih ediliyor.

           Termokupl Sıcaklık Sensör Çeşitleri

    Termakupl sıcaklık sensörleri, -200 dereceden 2300 dereceye kadar geniş aralıkta ölçüm yapabiliyor. Termokupl ısı sensörleri, basit ve güçlü yapısıyla endüstride sıklıkla tercih edilebiliyor.  Termokupllar ev aletlerinde, elektrik enerjisi üretiminde, uçak motorlarında, roketlerde, uydularda, uzay araçlarında kullanılabiliyor. Bu ürünler; küçük boyutları, yüksek ısıya dayanımları, hızlı tepkileri ile avantajlı kullanım imkanı sağlıyor. Gıda sektöründe, yiyecek içecek endüstrisinde pek çok uygulamada termokupl sıcaklık sensörlerinden faydalanılıyor.

           Termorezistans Sıcaklık Sensörleri

    PT100 sensör olarak bilinen termorezistans sıcaklık sensörleri endüstride sıklıkla tercih edilebiliyor. Isındıkça direnç değişimine göre tasarlanan termorezistans sıcaklık sensörleri, şekillerinden dolayı bayonet tipi sensör, topuzbaşlı sensör olarak adlandırılabiliyor. PT100 sıcaklık sensörü genellikle üç uçlu olarak üretiliyor. Bu ürünlerin dört ve iki uçlu modelleri de bulunuyor.

    Sıcaklık Sensörleri Kullanmanın Faydaları

    Hayatın her alanında kullandığınız cihazlarda ve cihazların üretiminde sıcaklık sensör çeşitleri kullanılıyor. Savunma sanayide, gıda sektörünün pek çok alanında, tıbbi cihazlarda, havacılıkta bu ürün modelleri bulunuyor. Geniş kullanım alanına sahip sıcaklık sensörleri, cihazlarınızın sağlıklı ve randımanlı çalışmasını destekliyor. Yangın dedektörleri, akıllı ev uygulamaları gibi hayatı kolaylaştıran pek çok alanda sensör çeşitleri kullanılıyor. Sıcaklık sensörleri endüstri ve sanayinin pek çok alanında etkili yardımcı görevi üstleniyor.

    Sıcaklık Sensör Fiyatları

    Çok farklı kullanım alanına sahip olan sıcaklık sensörleri, kullanıldığı alana göre farklı şekillerde üretiliyor.  Klimadan kombiye her türlü cihazda etkili olarak çalışan sıcaklık sensörlerinin üretiminde farklı malzemeler kullanılıyor. Sıcaklık sensör fiyatları, üretici firmaya, sensörün imalatında kullanılan malzemelere göre değişebiliyor.  Sıcaklık sensörü tercihi yapılmadan önce kullanılacak devrenin özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerekiyor.