Turşu

228 ürün

Birim Miktarı

    Ürün Türü

    Fiyat

        Satıcı

          Kategori Turşu
          Varsayılan
            Toplam 20 / 228 ürün

            Turşu

            Turşu öğle ve akşam yemeklerinin, aperatiflerin, sandviçlerin yanında veya içinde, kullanılan sofralarımızın en sevilen yiyecekleri arasındadır. Özellikle kış aylarında yemelere doyamadığınız turşu çeşit bakımından oldukça zengin besinlerdir. Turşu genel haliyle bazı meyve ve her türlü sebzenin salamura olarak adlandırılan tuzlu su, limon ve sirke gibi ‌laktik asit içeren çözeltilerin içerisinde kavanozlara konularak bekletilmesiyle fermente edilen ürün olarak tanımlanmaktadır. Türk mutfağının zengin menüsünde baş sıralarda olan turşu çeşitleri geleneksel tatlarımızdan biridir. Başka ülkeden gelen misafirlerin çoğunun şaşkınlık içinde hayran kalarak yedikleri bu lezzetler uzun süre saklanabilir yapısı sebebiyle genellikle kırsal kesimlerde hazırlanarak kış aylarında yenilebilecek şekilde hazırlanmaktadır. Turşuların çoğunun yapımı için özellikle sebzelerin körpe olduğu sonbahar ayları tercih ediliyor. Bu durum belli başlı sebzeler için geçerli olmakla birlikte her dönemde yetişen sebzelerden turşu yapılabildiği için her mevsim turşu yapımı gerçekleştirilebiliyor. Farklı lezzetteki turşu çeşitlerini keşfetmek için Pazarama.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

            Turşunun Yapım Süreci Hakkında

            Turşu işletmelerde üretilebildiği gibi evlerde de üretilebiliyor. Turşuların üretim süreçleri farklı aşamaları içeriyor. Turşu yapmak istediğiniz malzemeleri hazırlayıp, tuz çözeltisi içerisine koyarak ‌laktik fermantasyonu başlatmış oluyorsunuz. Tuzlu çözelti sayesinde istenmeyen organizmaların oluşmasını engellemiş oluyorsunuz. Bekleme sırasında malzemelerin içeriğinde bulunan şeker, birkaç hafta içerisinde ‌laktik aside dönüşüyor. Fermantasyon, yani turşulama; yüksek moleküllü karbonhidratların, mikroorganizmalar yardımıyla daha küçük maddelere parçalanması işlemine denilmektedir. Yani turşuluk malzemelerinin şekeri oksijen kullanılmadan parçalanıyor ve enerjiye dönüşüyor. Böylelikle turşu besinleri daha dayanıklı oluyor. Hem lezzet açısından çok sevilen bir hal alıyor hem de bozulmadan uzun süre muhafaza edebiliyorsunuz. Besinlerin içerdikleri vitamin ve minerallerle kolay sindirilebilir ve aynı zamanda sağlığa faydalı oluyorlar.

            Turşunun Kullanım Alanları

            Turşuların tarihinin neredeyse 5000 yıllık bir geçmişi olduğu düşünülüyor. Turşu çeşitlerinin tarih boyunca sağlık, enerji, hastalık, diyet gibi sağlıkla ilişkili olan durumlarda tüketilen bir besin olduğu biliniyor. Ülkemizde turşuların bölge ve yörelere göre farklı yapımı ve çeşitlilikleri bulunuyor. Ve neredeyse her yörenin kendine has turşuları bulunuyor. Kimi yörelerde her yemeğin yanına turşu çıkartılırken kimi yörelerde meze ya da belli başlı yemeklerin yanına servis ediliyor. Örneğin; Orta Doğu'da her öğün yemeğin yanında servis ediliyor. Ruslar domates turşusunu, Koreliler fermente Asya lahanası turşusunu, Japonlar erik ve Asya turp turşusunu, Balkanlar süt kaymak ve biberden yapılan soka denilen turşuyu, İtalyanlar patlıcan ve biber turşusunu yapmayı ve yemeyi daha çok tercih ediyor. Turşu çeşitleri özellikle Türk mutfağında çok önemli bir yere sahiptir. Asırlardır birçok faydalı amaç için kullanılan turşular kattıkları lezzet ve sağlık için herkes tarafından severek tüketiliyor.

            Turşu Çeşitlerine Bir Göz Atalım

            Turşu denilince akıllara ilk gelen salatalık, lahana ve acı biber turşusu olsa da aslında çok çok fazla çeşit turşu bulunmaktadır. Özellikle bazı turşuların bazı yemeklerin yanında olması gereken lezzet olduklarını da belirtmek gerek. Örneğin kebap, döner gibi yiyeceklerin yanında acı sarı biber turşusu vazgeçilmez. Karışık turşu denilen ve restoranlarda sıkça gördüğümüz salatalık, lahana, biber, havuç, yeşil domates, yaban eriği karışımlı olan lezzeti bilmeyen yoktur sanırım. Hem iştah artıran hem de yediğiniz yemeği daha lezzetli yapan bu turşu türü evlerde de yapılabilen yapımı basit ve son derece faydalı ve lezzetli bir turşudur. Bu turşu çeşidinin yanı sıra turşusu yapılan besinlere örnek olarak; kapari, sarımsak, pancar, ayva, acur, elma, soğan, limon, karnabahar, fasulye, taze fasulye, domates, mısır, patlıcan, kırmızı lahana, biberlerin içine doğranmış lahana doldurulan turşu ve daha fazlası bulunuyor. Tüm bu turşuların yanında en sık yenilen kornişon turşusu da diyebiliriz. Kornişon turşusu sevenleri bu turşuyu çerez niyetine TV izlerken bile tüketirken bazı lezzetlerin olmazsa olmaz lezzetidir, hamburger, döner, kumpir, sandviç gibi yiyeceklerde mutlaka bu turşudan bulunur. Acı biber turşusu özellikle et ve bakliyat yemeklerinin yanında servis ediliyor. Turşular farklı tarifleri ile meze olarak ta tüketiliyor. Örneğin; yağlı biber turşusu, peynirli biber turşusu, yoğurtlu biber turşusu gibi. Her farklı sebzeden yapılan turşular yemeklere lezzet ve farklılık katıyor. Sıkça karşılaşılan turşuların yanı sıra farklı denilebilecek turşular arasında avokado, armut, kozalak, enginar, kiraz, ayva, elma, yumurta, vişne, şeftali ve hatta ahtapot turşusu gibi değişik turşular da bulunabiliyor.

            Turşunun Faydaları

            Türk mutfağının vazgeçilmez parçası olan turşunun, sağlığımız açısından da önemli bir yeri vardır. Uzmanlar her turşu türünün sağlığımız açısından son derece önemli yere sahip olduğunu söylüyor. Turşu bağırsaklarda zararlı bakterilerin oluşmasına engeller, C vitamini içerir. Probiyotik depolarından biri olan turşular, sindirim sistemini iyileştirme özelliğine sahiptir. Kalorisi düşük olmasının yanı sıra K vitamini ve sodyum bakımından zengindir. Ayrıca B ve C vitaminleri, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bakır ve diyet lifi içermektedir. Bunun yanı sıra birçok vitamin, antioksidan ve mineral barındırıyor. Örneğin sindirim sistemi için son derece faydalı kabul edilen lahana turşusunun, harika bir laktobasil kaynağı olduğu da biliniyor. Yüksek antioksidan içermesinden dolayı bu tarz turşular kış aylarında tüketildiği zaman sizi hastalıklardan korumaktadır Turşuların içerisinde bulunan ve tam bir şifa kaynağı olan sirke sayesinde insülini dengeleyerek, kan şekerinin düzenlenmesini sağlıyor. Ancak buradan da anlaşılacağı üzere kan şekeri üzerinde etkisi olduğundan dolayı diyabet ve tansiyon hastalarının aynı zamanda böbrek hastalarının doktor kontrolünde tüketmesi öneriliyor. Turşunun faydasından bir diğeri ise kaybedilen minerallerin ve sıvının hızlı bir şekilde yerine konmasına son derece destek olması. Turşu yedikten sonra çok fazla su tüketiminin yapılması ve ihtiyaç duyulması bunu açıkça göstermektedir. İçeriğinde ki sirkenin kas ağrılarına, boğaz ağrılarına çok iyi geldiği bilinir. Öyle ki uzun yıllardır yaptığımız ve gördüğümüz gibi hastalanınca turşu suyu içmek boğazdaki iltihapları öldürüp daha kolay nefes almanıza destek sağlamaktadır.  Turşuda bulunan asetik asit, vücutta yağ depolanmasını önler böylece kilo vermek isteyenlere de yardımcı oluyor. Turşunun içerisinde bulunan sarımsak sayesinde ise sinir sistemi güçleniyor. Son olarak turşunun faydalarını toparlayacak olursak şu şekilde özetleyebiliriz; bağışıklık sistemini güçlendirmek, bağırsak florasını zenginleştirmek, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklardan korumak ve rahatlatmak, su içimini arttırarak vücutta oluşan ödemin atılmasını sağlamak, iştah açmak, boğaz iltihaplarının giderilmesine yardımcı olmak gibi insan sağlığı için son derece önemli yere sahip bir besin öğesidir. 

            Turşu Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir

            Sağlık için son derece önemli yeri olan turşu çeşitlerinin alımı sırasında dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Bunların başında ürünlerin taze, diri lekesiz olmasının önemi büyüktür. Fazla olgunlaşmış sebze ve meyvelerden üretilen turşuların zararlı mikroorganizma üretimine elverişli olabileceklerinden dolayı tercih edilmemesi gerekiyor. Tuz miktarının doğru ayarlanmış olması gerekiyor aynı zamanda, koruyucu madde içermemesi en önemli unsurlardan biridir.

            Turşu Fiyatları

            Turşu fiyatları turşuların gramajına, kilosuna, içeriğinde ki besinlere, saklama koşullarına kadar birçok farklı madde de fiyat farklı oluşturur. Bütçenizi asla yormayacak turşuları dilediğiniz kilogramlarla satın alabilir sofranıza lezzet katabilirsiniz. Daha sağlıklı bir hayat için turşuları sofranızdan eksik etmeyin. Birbirinden farklı lezzette olan turşulara Pazarama.com adresinden sahip olabilirsiniz.