Kategori Debimetre
Varsayılan
    Toplam 20 / 1648 ürün

    Debimetre Nedir?

    Diğer bir adı ile akışmetre olarak bilinen debimetre bir ölçüm cihazıdır. Doğrusal ya da doğrusal olmayan, akışkanlığı bulunan; buhar, sıvı veya gazların akış hızını hacim bakımından ölçmeye yarayan elektronik bir cihazdır.

    Genellikle makine mühendislerinin ilgi alanlarında kullanılan debimetrelerin farklı modelleri bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak; şamandıralı debimetre, elektromanyetik debimetre, target debimetre, ultrasonik debimetre verilebilir.

    Debi ölçümünün önemli bir yere sahip olduğu ve ürünlerin performansının yanı sıra imalatının da doğruluğunu ölçerek değerlendirmek için kullanılan debimetrelerin kullanım alanları genellikle; motor, ısı değiştirme cihazları, kompresör ve pompalardır. 

    Doğru seçim yapılmayan debimetreler, hatalı sonuçlara neden olacağı için şirketlere fazladan maliyet yükleyebilmektedir. Bu nedenle doğru debimetre seçimi önem arz eden bir konudur. Doğru seçim yaptığınızdan emin olmak ve ek masraflardan kaçınmak adına, debimetre seçimi için işini bilen kişilerden yardım almanız faydalı olacaktır.

    Buhar, sıvı ve gazların çeşitli kanallarda akışkan halde iken debi ve hız ölçümlerinin yapılması dikkatli olunması gereken konulardan biridir. Bu durum; laboratuvarlar deneylerinde ve meteorolojik konularda da önem arz etmektedir.

    Debimetre akış ölçümlerini belirli birimlere göre yapabilirler. Bunlar; saniye / dakika ve saat türünden litre olarak, dakika ve saat türünden metreküp olarak, dakika ve saat türünden kilogram olarak.

    Debimetreler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Pazarama.com adresinden yardım alabilirsiniz.

    Debimetrelerde Kullanılan Kalibrasyonlar Nelerdir?

    Üretim kalibrasyonu; debimetrelerin üretiminde hatasız ölçüm yapabilmek adına son olarak kalibrasyon işlemi uygulanır. Üretimden çıkan her debimetre, duyarlı ve doğru ölçüm sonuçları verebilmesi için kalibre edilmektedir. Akışmetre kalibrasyonu hatasız sonuçlar verecek ekipman, güvenli aletler kullanılarak bilirkişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Üretimi gerçekleştirilen akışmetre, kanal üzerine bağlanarak düzenli ölçülerde akış geçirilir. Debimetrenin ölçüm duyarlılığının yükseltilmesi için; yapılan bu yöntem değişik ölçülere sahip düzenli akışlar ile yinelenmektedir.

    Periyodik kalibrasyon; işyerlerinde kullanılan ve bugünkü durumu ile çalışmaya devam eden debimetrenin ölçüm sapmalarının denetimi ve duyarlı ölçümün sürdürülebilmesi adına gerçekleştirilir. Ölçüm esnasında oluşabilecek belirli bir sınırın dışına çıkan sapmalar işyerlerine imalat sırasında ciddi ve küçük sayılmayacak oranda hasar verebilir. Periyodik kalibrasyonda, üretim kalibrasyonunda olduğu gibi hatasız sonuçlar verecek ekipman ve güvenli aletler ile gerçekleştirilmenin yanı sıra belgelendirilmelidir.

    Kalibrasyon Neden Yapılmalıdır?

    Akışmetrelerde birçok alette olduğu gibi kullanıldığı süre boyunca aşınmaya uğrayacak ve eskiyecektir. Bu sebeple ilerleyen zamanlarda, ölçüm sonuçlarında bazı nedenlerden dolayı yanlışlıklar ve sapmalar oluşabilmektedir. Aletin hatasız ölçüm yapabildiğini sertifikalı olarak doküman haline getirebilmek için de kalibrasyon işleminin önemi büyüktür.

    Sertifika Neden Önemlidir?

    Kalibrasyon sonucunda oluşturulan sertifika; prosedürlerin hatasız ve elverişli bir şekilde yapıldığını ispatlayan en ehemmiyetli belgedir. Sertifikalar genel olarak düzenlenmez, her ürün için tek tek hazırlanmaktadır. Kalibrasyon sertifikasını hazırlayabilen işletmeler, devletin sorumlu kuruluşları tarafından nizami bir şekilde teftiş edilmektedir. Bu sayede yöntemlerin hatasız olarak tamamlanması sağlanmaktadır. Kalibrasyon sertifikası verme vasfı olmayan işletmelerin yaptığı kalibrasyon doğru sonuca ulaşamayacağı için devletin yetkili mercileri tarafından kabul görmeyecektir.

    Debimetre Çeşitleri Nelerdir?

    Elektromanyetik debimetre; geçirgenliği olan sıvıların akış hızlarının belirlenmesi için tercih edilen aletlerdir. Elektromanyetik debimetreler tarafından yapılan hacimsel ölçümler belirli türlerden gerçekleştirilmektir. Bunlar; litre/saniye, litre/ dakika, litre/saat, metreküp/ saniye, metreküp/dakika ve metreküp/saattir.

    Bu debimetre çeşidi ile yapılan akışların ölçümü, elektromanyetik alan ilkesine dayanmaktadır. 1831 yılında elektrik akımının üretilebileceği keşfinin yapılması ile temelleri atılan bu ilke, 1941 yılında üretimi yapılan ilk elektromanyetik akış ölçer ile hayatımızdaki yerini almıştır.

    Elektromanyetik debimetreler 2 adet makara içermektedir. Bu makaraların üst kısmında yer alan metaller sayesinde manyetik alanın oluşması sağlanmaktadır. Oluşan gerilimi hisseden iki adet elektrot ölçüm tüplerinin iç bölümlerine dikey şekilde bulunmaktadırlar. Kısa devre oluşmamasına, iç kısımda kaplı bulunan elektriği geçirmeyen donanım sağlamaktadır. Geçirgen durumdaki sıvıda bulunan negatif ve pozitif durumdaki yükünler aynı orandadır.

    Türbin debimetre; sıvı ya da gaz akışlarının ölçümlerindeki yardımcı aletlerdir.

    Bu debimetre çeşidi; yakıt, kimya santralleri, havacılık sektörü vb. birçok sektörde yerini almaktadır.

    Şamandıralı debimetre; sıvı ve gaz akışlarının ölçümlerini belirlemek için kullanılır.

    Kanal üzerine dikey olarak yerleştirilen akışın alttan üste geçiş yaparken miktar olarak ölçüm yapılmasına olanak tanır. Ayar vanası bulunan çeşitlerinde duyarlı debi ayarı yapabilmeniz mümkündür. Özellikle endüstride sıklıkla tercih edilmektedir.

    Termal kütle debimetre; gaz akışlarının kütlesel olarak ölçümlerini yapabilmek için kullanılan aletlerdir. Akışkanın; kütle akışını ölçebilmek için reaktif gücün oluşmasına ihtiyaç duyulmadan yapılmasına kütle debimetreye ihtiyaç duyulmaktadır. Kütle debimetrelerin sıklıkla tercih edilmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Hareketli parça içermezler. Basınç kaybı oldukça düşüktür. Yüksek hassasiyetin yanı sıra geniş ölçüm aralığına sahiptirler. Termal debimetre kullanımının görüldüğü sektörler genellikle; kimyasal endüstri, ısı santralleri ve medikal endüstrilerdir.

    Target debimetre; akışa müdahale eden ve makineye ait modül ile birlikte kapasitif güç algılayıcısını içermektedir. Ayrıca; çıkış komponentleri, akış tüpü ve kullanıcı belirteçlerini de barındırmaktadır.

    Orifis plaka debimetre; boru düzeneklerindeki debi ölçümlerinde yararlanılan bir alet olan orifis debimetreler, bulundurduğu plaka sayesinde basıncın azalmasına neden olduğu tercih edilmektedir. Debi hesaplaması; azalan basıncın büyüklüğüne göre yapılmaktadır. Türbin debimetrelerin kullanıma elverişli olmadığı pis akışkanlar için orifis plaka debimetreler ile ölçüm yapılmaktadır.

    Coriolis kütle debimetre; bükülmüş bir yapıya sahip olan akış tüplerinden meydana gelmektedir. İşleyiş sistemi; akış tüplerine iç kütle sıvı akışı tarafından uygulanan Coriolis kuvvetini saptamaktır.

    Coriolis kuvveti; titreşim gücü ve tüplerin içinde akışkan halde bulunan sıvıların gerçekleştirdiği gücün birleşimi ile meydana gelmektedir. Akış tüpleri gerçekleşen güç sonucunda merkez hattında titreşime maruz kalacaktır. Gerçekleşen gücü hisseden ve elektrik sinyali üreten deplasman dedektörleri, tüplerin her iki tarafında bulunmaktadır.  Meydana gelen elektrik sinyalleri düzenlenerek ayarlanır ve bu sayede kütle akışı saptanmış olur.

    Ultrasonik debimetre; iki dedektör çift taraflı olarak birbirlerine ultrasonik işaretler iletir. Bu işaretlerin gidiş ve dönüş süreleri belirlenerek ölçüm gerçekleştirilir.

    Metal tüplü debimetre; analog ibreli debimetre çeşidi olan metal tüplü debimetreleri tüm akışkanların ölçümlerinde kullanmak mümkündür. Genellikle endüstriyel elektronik işkolunda kullanılmaktadır. Metal tüplü debimetrelere kullanıcıların isteğine göre dijital gösterge ve analog çıkış eklemesi yapılabilmektedir. Yüksek sıcaklık ve yüksek basınçta kullanıma uygunluk gösteren metal tüplü debimetrelerin kullanılan akışkanın cinsine göre ürün malzemeleri farklılık gösterebilmekte ya da değiştirilebilmektedir. Sıvı ya da gaz durumundaki akışkanlar için kullanılabilen bu debimetre çeşidi, akışkanın yapısına göre kalibre edilebilme olanağına sahiptir.

    Oval dişli debimetre; sıvı debilerde okuma ya da hesaplama yapabilmek için kullanılmaktadır. Ölçümler için kullanım imkanı bulunan oval dişli debimetreleri, anlık ve toplam debi kontrollerini de yapabilirsiniz.

    Vortex debimetre; tüm akışkanlar için ve yüksek sıcaklıklarda tercih edilen debimetre çeşididir. 450°C’deki sıcaklık düzeylerine kadar kullanım imkânı sunmaktadır.

    Debimetre Fiyatları Nelerdir?

    Kullanıldığı sektöre ve kullanım alanına göre farklı modelleri bulunan debimetreler; üretildiği firmaya, üretimde kullanılan malzeme kalitesine ve sağladığı yararlara göre farklı fiyatlara sahip olabilmektedir. İhtiyacınıza uygun debimetre çeşitleri için Pazarama.com adresini ziyaret edebilir, debimetre fiyatlarına ve özelliklerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.