Fren Balatası

142 ürün

Bisiklet Tipi

Fiyat

      Satıcı

        Kategori Fren Balatası
        Varsayılan
          Toplam 20 / 142 ürün

          Fren Balatası Fiyatları ve Çeşitleri

          Fren balatası, motorlu taşıtların her birinde, taşıtın istenildiği gibi çalışması için hayati önem taşıyan parçalardan bir tanesidir. Aracın çalışmasının yanı sıra kullanım sırasındaki güvenliği de sağlayan fren balataları, aracın fren mesafesinin kısalmasını sağlayarak daha güvenli bir sürüş deneyimi garantisi sunar. Fren balataları sayesinde araçların hızı istenildiği gibi kontrol edilebiliyor. Fren balataları en temel anlatım ile, araç sürücüsünün pedala basması ile disk ya da kampananın sürtünmesini ve aracın yavaşlamasını ya da durmasını sağlar. Fren balataları, araçların yavaşlamasını ya da durmasını sağlamak için sürtünme kuvvetini kullanmaktadır. Fren diski ile fren balatası arasındaki sürtünme, aracın tekerleklerinin yavaşlamasını ya da durmasını sağlayarak aracı istenilen hıza getirir. Fren balataları her ne kadar yüksek hızlarda olunsa bile aracın birkaç saniye içerisinde durmasını sağlıyor olsa da, balatalar zamanla sürtünmenin de etkisi ile aşınarak kullanılamaz hale gelebiliyor ya da balata içerisindeki hız düşürme malzemesi yok olabiliyor. Bu nedenle balatalar, aracın fren mesafesi uzamaya başladıktan sonra yenilenmeli ve fren performansı araç için bir sorun olmadan yenilenmelidir.

          Fren balatası çeşitleri, eski ve yeni model olmak üzere çeşitli farklılıklara sahiptir. Eski tip fren balatası çeşitlerinde hız düşürücü malzeme olarak genellikle asbest kullanılmaktadır. Asbest, yüksek ısıya dayanım avantajları sayesinde yüksek hızlarda sürüşlerde bile anlık frenlerin balatayı ısıtmasını önlemektedir. Her ne kadar çeşitli minerallerden elde ediliyor olsa da asbestin insan sağlığına olan zararları nedeni ile fren balatalarında da asbest kullanımı azaltılmaya ya da ortadan kaldırılmaya başlanıyor. Asbest, vücuda girdikten sonra atılması imkansıza yakın derecede kalıcılık sağlamakta, aynı zamanda kronik ağrılar ya da benzeri sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle asbest kullanımı fren balataları ve aracın diğer bölgelerinde de zamanla azaltılmaya devam edilmektedir. Asbest kullanımını azaltmak için tasarlanan yeni fren balatası tasarımlarında ise araçların yavaşlama sistemlerinde asbest yerine kauçuk ya da özel reçineler tercih ediliyor. Bu reçineler, asbest ile aynı performansı çok daha sağlıklı yöntemler ile sunduğu için günümüzün en popüler malzemesi arasında yer alıyor. Pazarama.com’da yer alan farklı fren balatası türleri sayesinde siz de kendi aracınızda güvenle kullanacağınız fren balatası çeşitlerine ulaşabilirsiniz. Farklı markalar tarafından tasarlanan, değişen boyut ve performans seçeneklerindeki fren balataları ile aracınızın tam olarak ihtiyacı olan modelleri gözden geçirebilirsiniz. Pazarama.com’un akıllı arama seçeneği sayesinde, belirlediğiniz kriterler çerçevesinde sadece ihtiyacınız olan kriterleri sağlayan ürünleri görüntüleyebilir ya da belirlediğiniz fiyat aralığındaki fren balatalarını birbiri ile kıyaslayabilirsiniz. Böylece alışveriş sürecini daha verimli geçirmenin yanı sıra daha kolay ve keyifli hale getirebilirsiniz.

          Fren Balatası Çeşitleri

          Fren balatası çeşitleri, araçların en önemli parçalarından bir tanesidir. Aracın hız kontrolünün sürekli olarak gerçekleştirilmesi ya da gereken durumlarda aracın durdurulması için fren sistemleri kullanılmaktadır. Her ne kadar aracın çalışması için kullanılmıyor olsalar da fren balataları, aracın gereken durumlarda yavaşlamasını ve durmasını sağladığı için en önemli güvenlik araçlarından birisidir. Fren balatalarında kullanılan teknoloji ve tasarımlar da gün geçtikçe gelişerek, fren balatalarının günümüzdeki halini almasını sağlıyor. Fren balatalarında geçmiş yıllarda kullanılan asbest, her ne kadar performans ihtiyaçlarını karşılıyor olsa da araç sürücülerinin sağlığını riske attığı için günümüzde yerini farklı malzemelere bırakıyor. Asbestin yüksek ısıl direncini ve fren performansını sağlamak için günümüzde fren balatalarında daha sağlıklı bir seçim olan kauçuk ya da çeşitli reçineler tercih edilmektedir. Bu reçineler de fren balatalarında ihtiyaç duyulan ısıl direnci ve yoğunluğu karşılamak için yeterlidir.

          Son yıllarda geliştirilen fren balatası çeşitleri, farklı metal alaşımlarının bir arada kullanılması ile daha yüksek performans sunuyor. Bu tür fren balatalarında genellikle bakır, çelik, demir ya da pirinç bir arada kullanılmaktadır. Farklı alaşımlar kullanılarak tasarlanan fren balataları, ısıl direnci arttırarak aracın fren sisteminin ısınmasını engeller. Aynı zamanda sürtünme kuvvetinin de artması ile birlikte, fren mesafesi ciddi ölçüde kısalmaktadır. Yarı metalik fren sistemleri olarak da bilinen bu tür fren balataları, asbestsiz fren balatalarına kıyasla daha uzun süre aynı performansını korur. Böylece aracın fren sistemi kendisinden beklenen performansı yıllar boyunca verebilir. Bu tür fren balatalarının, diğer fren balatalarına kıyasla birkaç dezavantajı da bulunuyor. Bu dezavantajlar ile kısacası, fren sisteminin daha fazla gürültü yapması ya da fren sırasında açığa çıkan tozun artması olarak ifade edilebilir.

          Fren balatası ve araçların diğer fren sistemleri, kendileri için önceden belirlenen çalışma ömürlerine sahiptir. İçerisinde asbest kullanılan, daha eski tarzda üretilen fren balataları genellikle 30.000 ile 40.000 km arasında değişiklik gösteren bir kullanım ömrü sağlamaktadır. Ancak son yıllarda geliştirilen fren balatası çeşitleri genellikle 45.000 ile 50.000 kilometreye kadar süren bir kullanım ömrüne sahiptir. Böylece araçların daha uzun süre boyunca fren balatası değişimine ihtiyacı olmadan kullanımı sağlanmaktadır. Araçlarda kullanılan fren balatasının kullanım ömrünü belirleyen en temel detay, bu fren balatalarında kullanılan hız düşürücü disk pedlerinin kalitesidir. Fren balatası içerisinde kullanılan hız düşürme ekipmanları ne kadar kaliteli ise, her fren kullanımında bu pedler daha az aşınacak ve dolayısı ile fren balatasının kullanım ömrü uzayacaktır. Araçların fren performansını artırmak ve aynı zamanda fren balatasının kullanım ömrünü uzatmak için genellikle çeşitli reçineler ya da kauçuk tercih edilmektedir. Böylece hem balatanın ömrü uzatılmakta hem de sürtünme kuvveti artırılarak fren performansı iyileştirilmektedir.

          Fren Balatası Fiyatları

          Fren balatası fiyatları genellikle aracın türüne, fren balatasının büyüklüğüne ve performansına göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda farklı firmalar tarafından tasarlanan fren balatalarında, özel tasarımlar bulunması da fren balatası fiyatları üzerinde değişiklik görülmesine neden olabiliyor. Genel olarak bakıldığında asbest kullanımının azaltılması ile birlikte içerisinde asbest bulunan, daha uygun fiyatlı fren balataları da piyasadan kaldırılmaya başlanıyor. Bunların yerine ise çevreye ve insan sağlığına zararı bulunmayan, içerisinde kauçuk ya da çeşitli reçineler kullanılarak tasarlanan fren balatası çeşitleri geliyor. Bu tür fren balataları kendisinden beklenen malzeme kalitesini çok daha uygun malzeme maliyetleri ile karşılamaktadır. Bu nedenle fren balatasının kalitesi artmakla birlikte bu balataların fiyatları da ciddi ölçüde azalmaktadır.

          Fren balatası fiyatları genellikle araçların diğer parçaları ve iç aksamları ile kıyaslandığında daha düşük seviyelerdedir. Aynı zamanda bu parçalar, aracın kullanım oranına göre deforme oldukları için daha düşük seviyelerde kullanılan araçlarda fren balatalarının ömrü de uzamaktadır. Genel olarak bakıldığında standart bir fren balatası genellikle 40.000 km ile 50.000 km arasında değişiklik göstermektedir. Bu nedenle aracın gün içerisinde daha az kullanılması gibi durumlarda, yıl içerisinde aracın kat ettiği mesafe de azalacak ve fren balatasının ömrü artış gösterecektir. Siz de Pazarama.com avantajları ile aracınızın ihtiyacı olan tüm fren balatası ve diğer parçaları anında satın alabilir, aracınızın performansını ilk günkü hali ile koruyabilirsiniz. Pazarama.com’da farklı markalar tarafından tasarlanan fren balatası çeşitlerini karşılaştırabilir, aracınızın motor kapasitesi ve balata boyutuna uygun çeşitlere anında ulaşabilirsiniz.