Kategori Fosfor Şeritler
Varsayılan
    Toplam 20 / 645 ürün

    Fosfor Şerit

    Fosfor şeritlerin bilinen diğer isimleri reflektör veya PVC banttır. En önemli özellikleri ışığı yansıtmaları ve karanlıkta parlamalarıdır. Fosfor bantlar, bulunduğunuz ortam ne kadar karanlık olursa olsun herhangi bir ışık kaynağına ihtiyaç duymadan parlarlar. Reflektörlerin parlaması için ise az da olsa mutlaka ortamda ışık bulunmalıdır. Özellikle tehlike anlarında binalardan çıkış yönünün bulunmasında ve trafikte yollara, levhalara ve araçlara dikkat çekmek kullanılırlar. Açık alanda bulunan şeritler yağmur, kar veya aşırı sıcak gibi mevsim değişikliklerinden etkilenmezler. Ayrıca temizlenmeleri çok basittir.

    Fosfor Şeritlerin Kullanım Alanları

    Fosfor şeritler günlük yaşamda pek çok farklı amaçla kullanılmaktadır. En önemli kullanım alanları arasında acil çıkış göstergeleri bulunmaktadır. Özellikle işyerleri, tiyatro ve sinema salonları, alışveriş merkezleri, okullar gibi çok sayıda insanın bir arada bulunduğu binalarda acil çıkış kapılarının ve binadan kaçmak için kullanılabilecek merdiven veya koridor gibi çıkış yerlerinin olması zorunludur. Yangın, deprem gibi afetler veya herhangi bir saldırı durumunda bu çıkışlar hayat kurtarmak için gereklidir. Bazı binalarda bu çıkış yönleri yükseğe monte edilen ışıklandırmalar ile gösterilir. Fakat yangın çıkması durumunda duman yukarı doğru hareket eder. Eğer kontrol altına alınmazsa büyür, duman yoğunlaşarak bu ışıklandırmaları örter ve görülmeleri mümkün olmaz. Fosfor şeritler yere yakın monte edildikleri ve karanlık bile olsa parladıkları için kolaylıkla fark edilirler ve yol gösterici olurlar. Acil çıkış yönleri, dikkat çekebilmeleri için ok şeklinde göstergelerle veya resimli olarak işaretlenmelidir.

    Bir başka kullanım alanı kaza yapma, çarpma ve yaralanma riski olan yerlerdir. Geçiş yolu üzerindeki çıkıntı ve köşeler, sütunlar, paneller bunlara örnek olarak verilebilir. Karanlık cadde ve sokaklarda arabaların ya da yayaların çarpmaması için direklere yapıştırılır. Yol kenarlarındaki tabelaları görünür kılmak ve virajlarda sürücülerin dikkatini çekmek için kullanılır. Trafik kazalarının önlenmesinde ve can güvenliğinin sağlanmasında rolleri büyüktür. Ayrıca yayalar ve bisiklet kullananlar tarafından da geceleri karanlık ortamlarda veya sisli bölgelerde dikkat çekmek amacıyla kullanılırlar. Kamyon, tır gibi araçlar yavaş hareket ettiği için özellikle tehlikeli madde taşıyanları en karanlık yollarda bile mutlaka görünür olmalıdır. Bu nedenle fosfor şeritlerle araçlarına işaret koyarlar.

    Yangın söndürme tüpleri, ecza dolapları, acil durum butonları gibi güvenlik malzeme ve ekipmanlarının yerleri de ihtiyaç durumunda kolay bulunabilmeleri için fosforlu şerit kullanılarak gösterilmelidir.

    Kıyafet tasarımlarında, ev ya da ofis dekorasyonunda da özellikle değişik renkte olanları tercih edilebilir. Örneğin yılbaşı, cadılar bayramı veya maskeli balo gibi özel konseptli bir etkinliğine davetli iseniz ve kostümünüz diğerlerinden farklı olsun istiyorsanız bu şeritlerle kıyafetinizi renklendirebilir, dikkat çekici hale getirebilirsiniz. Aynı şekilde yaşadığınız veya çalıştığınız ortamda bir değişiklik yapmak, renk katmak istiyorsanız renkli fosfor şeritlerden faydalanabilirsiniz. Sürekli kullandığınız eşyalarınızdan veya mobilyalarınızdan sıkıldıysanız bu şeritler çok işinize yarayabilir.

    ECE 104 nedir?

    İtfaiye ve ambulans gibi acil durum araçlarında, ağır ya da yavaş hareket eden ticari araçlarda, yük, tehlikeli madde veya gıda taşımada kullanılan kamyon ve tır gibi büyük araçlarda fosforlu şeritler oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu araçlarda yapılan işaretlemeler uluslararası kurallara uygun olmalıdır. Bu araçlar ülkeler arası yolculuk yaptıkları için her ülkede farklı şerit kullanılması çok ciddi karışıklıklara neden olacağından pek çok Avrupa ülkesi tarafından ortak bir yönetmelik kabul görmüştür. ECE 104 adı verilen bu uluslararası yönetmelik tüm fosforlu şerit işaretlemeleri düzenler. 15.01.2012 tarihinden itibaren TÜV istasyonlarında şerit denetlemeleri yapılmaktadır. 2011 model üstü araçların muayeneden geçebilmesi için ECE 104 ve ilgili standartlara uygun şerit kullanıyor olmaları şarttır. Aksi durumda ağır kusurlu sayılıp muayene onayları verilmemektedir. Eğer ağırlığı 7,5 tonun üzerinde bir ağır vasıta sahibi iseniz ya da 3,5 tonun üzerinde bir römorkunuz varsa trafikte sorun yaşamamak için bu yönetmelikle ilgili mutlaka bilgi edinmeniz tavsiye edilmektedir.

    Hangi Ürünler ECE 104 Yönetmeliğine Uygundur?

    Dünyada yalnızca üç firmanın onaylı ürünü bulunmaktadır.

    1. Orafol Reflexite ECE R-104 tip onaylı reflektif şerit işaretlemeler : E4 ülke kodu ile Hollanda Test Enstitüsünden onay almış olup 104R – 000001 ve 104R – 000002 kodları ile üretim yapmaktadır.

    2. 3M Diamond Grade ECE R-104 tip onaylı reflektif şerit işaretlemeler : E1 ülke kodu ile Almanya Test Enstitüsünden onay almış olup 104R – 00821 ve 104R – 001507 kodları ile üretim yapmaktadır.

    3. Avery Dennison ECE R-104 tip onaylı reflektif şerit işaretlemeler : E13 ülke kodu ile Lüksemburg Test Enstitüsünden onay almış olup class C, 104R – 000001 ve class C, 104R – 000002 kodları ile üretim yapmaktadır.

    Fosfor Şerit Çeşitleri

    Fosfor şerit çeşitleri kullanıldıkları alana ve ışığı yansıtma özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Yapımında photoluminescent adı verilen ışıldayan malzeme kullanılan şeritler doğal ve yapay ışık kaynaklarından gelen enerji ile kendi kendini şarj eder. Işığı emerek depolar ve kademeli olarak yansıtarak dikkat çekici rol üstlenir. Herhangi tehlikeli bir durumda elektrikler kesilse ve insanlar karanlıkta kalsa dahi dışarı çıkmak ya da kaçmak için yönlerini kolaylıkla saptamalarını mümkün kılar.

    Bir diğer çeşidi de karanlıkta ışık veren ve fotolümen pigmentleri bulunan fosforlu şerittir. Bu şeritler yapışkanlı bant şeklinde üretilirler. Kullanılan zemin yapışkanı silikon esaslı akriliktir. Çok kuvvetli bir yapıştırıcı olduğu için yüzeylere çok sıkı tutunur ve sağlamdır. Tercih edilmelerinin en önemli sebebi bantların esnek ve kesilebilir özellikte olmasıdır. Bundan dolayı farklı alanlarda kullanım imkânı sunar. Yatlar, gemiler, hastaneler, depolar, oteller, fabrikalar ve askeri binalar gibi yerlerde sıklıkla kullanılırlar. Acil çıkış ve yön tayininde fosforlu özelliğinden faydalanılır. Güneşten veya farklı ışık kaynaklarından gelen enerjiyi biriktirir ve depoladığı enerjiyi karanlık ortamlarda dışarı yansıtır. Özelliklerini asla kaybetmezler. Enerji dönüşümleri süreklidir.

    Pazarama.com adresini ziyaret ederek fosfor şerit çeşitleri hakkında detaylı bilgiler edinebilir, kullanım amacınıza uygun olanları belirleyerek satın alabilirsiniz.

    Fosfor Şerit Fiyatları

    Fosfor şerit fiyatları değişkenlik gösterir. Genellikle rulo halinde farklı uzunluklarda veya sticker olarak satılmaktadır. Fiyatlarını etkileyen en önemli unsurlar kullanılan malzemelerin kalitesi, markası ve boyutudur. Nerelerde kullanmak istediğinize göre ihtiyacınız olan miktarı belirleyebilir ve Pazarama.com adresinden diğer özelliklerini de inceleyerek bütçenize uygun olanları satın alabilirsiniz. Ayrıca farklı renk seçenekleri mevcuttur.

    Kararınızı verirken dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında yapışkan kalitesi gelir. Kullanacağınız yere ne kadar sağlam yapışırsa kullanım ömrü o kadar uzun olur. Cam, plastik, metal, ahşap, deri gibi sayısız yüzeyde kullanılmaya uygundur. Boyalı alanlarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle açık alanda kullanacağınız fosfor şeritlerin ıslanmaya karşı dayanıklı olması şarttır. Yaz aylarında da aşırı sıcak havadan etkilenmemeli, çatlama, kuruma, renk solması, yırtılma gibi hasarlar olmamalıdır. Kıyafetlerinizde veya sürekli temas edeceğiniz yüzeylerde kullanacaksanız sağlığa zarar vermeyen malzemelerden üretilenleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

    Fosfor şeritlerin enleri de farklı ölçülerde olabilir. İnce veya kalın şerit kullanımı tamamen ihtiyaca bağlıdır. Hangi maksatla kullanılacaksa seçimin ona göre yapılması, en uygun ölçünün belirlenerek tedarik edilmesi tavsiye edilir.