Lpg Yedek Parça
Günümüzde artan benzin fiyatlarından dolayı birçok araç kullanıcısı yakıt türünü lpg olarak değiştirmektedir. Her araçta olduğu gibi lpg kullanılan araçlarda da düzenli olarak lpg bakımı yaptırılması gerekmektedir. Daha güvenli bir sürüş için aracınıza alacağınız lpg yedek parça çeşitlerine Pazarama.com’dan ulaşabilirsiniz.
Otomobiller birçok kişinin ulaşım aracı olarak kullandığı araçlardır. Özellikle aracını her gün kullananlar yol masrafını daha uyguna getirmek için lpg’li araçları tercih etmektedir. Artan benzin fiyatlarından dolayı günümüzde lpg kullanımı artış göstermektedir.
Ülkemizde oto LPG ilk olarak çevreci olmasından çok ticari araçlar tarafından uygun olmasından dolayı tercih edilmiştir. İlk olarak LPG sisteminin kullanılması 1996 yılında ticari araçların isteği üzerine olmuştur.1998 yılında gerekli düzenlemeler yapılarak kullanımı yaygınlaştırılmıştır.
Benzin ve motorine alternatif olarak üretilen LPG gazının avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.
LPG Yakıt Sisteminin Avantajları
● LPG benzine göre çok daha ucuzdur
● Temiz yanma özelliğinden dolayı kurşun, vernik ya da karbon atığı çıkarmadığı için motorun ömrü uzar.
● LPG tankı basınçlı olduğu için, benzinli motorlarda olduğu gibi yakıt pompasına ihtiyaç duymaz.
● LPG yakıtlardaki karbüratör basit bir mekanizma olup, karbüratör servisi ve tamiri yok denecek kadar azdır.
● Yeni iş imkanlarının doğmasını sağlamıştır.
● Çevre dostu yakıttır.
● Benzin ile kıyaslandığında;
∙ % 75 daha az karbon monoksit
∙ % 85 daha az hidrokarbon
∙ % 40 daha az nitrojen oksitleri
∙ % 87 daha az ozon içerir.
● Motorin ile kıyaslandığında;
∙ %90 daha az partiküller, hidrokarbonlar ve karbonmonoksit
∙ % 50 daha az nitrojen oksitleri atmosfere yayılır
LPG Yakıt Sisteminin Dezavantajları
● LPG tüpleri büyük olduğu için bagajınızda oldukça fazla yer kaplar.
● Eğer aracınız fabrikadan LPG çıkışlı değilse taktırmak ekstra maliyete yol açar.
● LPG dolum sırasında dökülme ve sızıntı riski bulunmaktadır. Havalandırma yapılmaz ise tehlikeli olabilir.
● Bilinenin aksine LPG zehirli değildir. Gaz miktarı fazlalaştıkça tehlikeli olmaktadır.
● Düşük sıcaklıkta buharlaşabildiği için insan vücudu ile temasında ciddi yaralara neden olabilir.
● Yakıt tüpünün sıcaklığı arttıkça basıncı artar ve patlamaya sebep olabilir.
Her LPG tankının üzerinde silinmez ve açık bir şekilde okunabilir bir plaka bulunmaktadır. Plakada bulunması gerekenler:
● Seri numarası
● Boyutları ve litre olarak kapasitesi
● LPG yazısı
● Deneme basıncı (kPa)
● Maksimum doldurma basıncı
● İmalat yılı ve ay
● Onay yazısı
2 farklı LPG yakıt sistemi vardır.
● Mikserli LPG sistemi
● Sıralı LPG sistemi
Mikserli LPG yakıt istemi
Mikserli LPG yakıt sistemi, karbüratörlü sisteme sahip araçlarda kullanılır. Karbüratöre sahip araçlar genelde eski model araçlardır.
Mikserli Sistem LPG Temel Elemanları;
Regülatör: gaz beyni olarak geçen bu parçada elektronik hiçbir alet bulunmaktadır. Gaz beyni olarak geçer.
Mikser: emme bölümüne yakıtı gönderen parçadır. Montaj yeri karbüratörün tepesidir.
Kesiciler: vana görevi yapar. Elektronik vana. Olası çıkabilecek olan tehlikeleri kesen bir vanadır ama bu vana hem benzin hem de sonradan LPG montajı yapılan araçlarda bulunan bir vanadır. Aracın benzinden gaza gazdan benzine geçmesini sağlar. Aynı zamanda kumanda görevi sağlar da denebilir.
LPG tankı: bu tank bölümü, yakıtın depolandığı bölümdür. Tüm yakıtlar bu bölümde depolanır.
Su hortumları: beynin donmamasını bu hortumlarla sağlanır. Bu hortumlar soğutma suyunu aracın gaz beynine pompalarlar.
Gaz anahtarı: bu anahtar sadece sonradan LPG eklenen araçlarda mevcuttur. Aracın gazdan benzine benzinden gaza geçmesini sağlayan tuştur.
Sıralı Lpg Yakıt Sistemi
Bu sistemde yakıtı miksere değil direkt gaz enjektörlerinden yollarlar. Bu sistemlerde araç en başta benzin ile çalışır akabinde lpg ye geçer. Bu sistem sadece enjeksiyonlu olan araçlarda uygundur.
Sıralı Lpg yakıt sistemi temel elemanları;
Regülatör: üzerinde ısı sensörü bulunan gaz beynidir. Aracın yakıt tankında bulunan yakıtı gereken bölüme yollar.
Gaz enjektörleri: araca yakıt gitmesini bu gaz enjektörleri sağlar.
Kesiciler: vana görevi yapar. Elektronik vana. Olası çıkabilecek olan tehlikeleri kesen bir vanadır ama bu vana hem benzin hem de sonradan LPG montajı yapılan araçlarda bulunan bir vanadır. Aracın benzinden gaza gazdan benzine geçmesini sağlar. Aynı zamanda kumanda görevi sağlar da denebilir.
Lpg ecu: aracın benzin enjektörlerinden aldığı komut ile, aracın lpg ile çalışmasını emreden ve bu düzeneği sağlayan parçadır.
Gaz anahtarı: bu anahtar sadece sonradan LPG eklenen araçlarda mevcuttur. Aracın gazdan benzine benzinden gaza geçmesini sağlayan tuştur.
LPG tankı: bu tank bölümü, yakıtın depolandığı bölümdür. Tüm yakıtlar bu bölümde depolanır.
Su hortumları: beynin donmamasını bu hortumlarla sağlanır. Bu hortumlar soğutma suyunu aracın gaz beynine pompalarlar.
Lpg Yedek Parçası Çeşitleri
Lpg çalışma mantığı şudur ki aracın benzinden çıkıp lpg ye geçmesinden başlar ve en son bitiş olarak egzozdan atılımına kadarki zamanı kapsayan bir süreçte en ufak parçaları bile lpg yedek parçası olarak adlandırılır. Ve bu yedek parçaların birçok lpg yedek parçası çeşitleri mevcuttur. Uzun kilometreler aracın kullanımı aracın tüm parçalarında deformasyon yarattığı gibi lpg yedek parçası çeşitlerinde de deformasyon meydana getiriyor haliyle. Çok karmaşık gibi görünen ama hepsi birbiriyle uyumlu ve sıralı bir düzenek ile çalışan bir istemden bahsediyoruz. Ve bu sistem tıkır tıkır işlerken içlerinden bir tanesinin bile performansının düşük olması diğer tüm sıralı sistemi performanstan düşürüyor. İşte tam da bu sırada lpg yedek parçası çeşitlerinden herhangi birisi işinizi kolaylaştırıyor ve aracınızın ömrünü uzattığı gibi az yakıt yakma performansı ile cebinizi de memnun ediyor. Ve cebi mutlu olan araç sahiplerinin yüzü de gülüyor. LPG yakıt parçalarının periyodik olarak bakımı da yapılmalı. Bu periyodik bakımlarda yedek parça değişim işlerini aracınız ya da lpg yedek parçası çeşitlerinden herhangi biri daha fazla zarar görmeden tamamlayabilirsiniz. lpg yedek parçası çeşitlerinden bazıları, ayar kablosu, uyarı sensörleri, soketer ve bunun gibi buna benzer pek çok yedek parça ile olası meydana gelebilecek araç arızalarını giderebilirsiniz
Lpg Yedek Parçası Fiyatları
Lpg sistemi gerçekten pek çok parça ile meydana gelen bir sistem ile çalışmaktadır. Çok ince ayrıntılarla bezenmiştir. Ve çok önemsiz gibi duran bir parça bile çok elzem bir parça haline gelebilir sistemde. Sırf bu sebepten periyodik bakım ve onarım çok önemlidir. Gerekli bakım ve onarım yapılmış araç daha uzun süre performansından hiçbir şey eksiltmeden çalışabilir. Gerekli bakım sırasında fark edilen ve değişmesi gerektiği anlaşılan bir lpg yedek parça çeşitlerinden biri ile basit bir arızayı giderebilirsiniz. Ama eğer periyodik bakımda fark edilmeyen bir arıza var ise ve bu arızayı zamanında gideremez iseniz daha büyük bir parçanın bozulmasına neden olacaktır.
Çok senkronize bir sistemin içinde meydana gelmektedir bu lpg li araçlar. Ve araç markaları modelleri gibi lpg yakıt parçası çeşitleri de marka ve modeller gibi fiyatlarında da farklılık göstermektedirler.
Aracınız fabrikadan lpg yakıt sistemli üretilmiş olsun ya da sonradan lpg sistemine geçilmiş olsun fark etmez her iki durumda da lpg yedek parçalarına ihtiyacınız olacaktır. Bu lpg yedek parçası fiyatları değişken olmakla beraber en güvenilir adreste Pazarama.com’da bulabilirsiniz.