Leblebi

311 ürün

Birim Miktarı

    Organik

    Glutensiz

    Tuz Seçeneği

    Kavrulma Seçeneği

    Ürün Türü

    Kaplama Seçeneği

      Fiyat

          Satıcı

            Kategori Leblebi
            Varsayılan
              Toplam 20 / 311 ürün

              Leblebi

              Leblebi nohutun kavrulması ile üretilen bir çeşit kuru yemiş olarak biliniyor. Leblebi türleri arasında pek çok farklı çeşit yer alıyor. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebi. Türkiye’de üretilen ilk leblebi, Çorum leblebisi olarak biliniyor. Gün geçtikçe leblebi çeşitlerinin arasına bir yenisi daha ekleniyor. Oldukça fazla çeşidi bulunan leblebinin, bir o kadar da faydası bulunuyor. Nohut kökenli olan leblebi oldukça  faydalı vitaminler ve mineralleri içerisinde barındıryor.  A,C ve E vitamini içeren leblebi, ayrıca kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içeriyor. Kuruyemiş çeşitleri içerisinde sevilerek tüketilen leblebi çeşitleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Pazarama.com ile leblebi çeşitleri için hızlı bir araştırma yapabilirsiniz.

               

              Leblebi Nasıl Elde Edilir?

              Leblebi nasıl elde edilir sorusuna kısaca, nohutun kavrulması ile elde edilir şeklinde cevap verilebiliyor. Bir diğer deyişle leblebinin özünü nohut oluşturuyor. Kavrulan nohutlar, daha uzun süre boyunca tüketilebiliyor. Elenmiş ve temizlenmiş nohutlar, fırında ısıtılıyor. Yapılan bu ısıtma işlemi nohutların kurumasına neden oluyor. Ardından üç gün boyunca, bir çuvalda veya hava ve ışık almayacağı farklı bir materyalin içerisinde bekletiliyor. Bu işlem sonucunda, tekrar fırınlanan leblebiler, ısıtma işlemi sonucunda düz bir zemine yerleştiriliyor. Bu düz alanda en az yirmi gün boyunca bekletilen leblebiler, kurutuluyor. Yapılan bu işlemler sonucund nohutlar, leblebi formuna sokulmuş oluyor. Bu üretim şekli yer yer değişiklik gösterebiliyor. Örneğin, leblebinin bir diğer yapılış şeklinde, leblebiler temizlik aşamasından sonra ıslatılıyor. Tavlama olarak bilinen bir aşamadan geçerek, kaynama aşamasına alınıyor. Ardından ise nohutlar, kavurma ve kabuk ayırma gibi uygulamalardan geçerek, leblebi halini alıyor.

               

              Leblebi Nedir?

              Leblebi nedir sorusuna kısa şekilde, nohutun farklı işlemlerden geçmesi ile elde edilen kuruyemiş şeklinde yanıt verilebiliyor. Leblebinin birden fazla çeşidi bulunuyor. Zevk ve beğenilere bağlı olarak farklı ürünler ve lezzetler ile birleştirilen leblebiler oldukça beğeni topluyor. Nohutun kaynatılması ve ardından da kavrulması ile elde edilen leblebiler, tatlı veya tuzlu forma kavuşturuluyor. Oldukça eski dönemlerden beri tüketilen leblebilerin arasında her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Sahlep ve boza gibi içeceklerle özdeşleşmiş olan leblebi çeşitleri, tek başına da kişiler tarafından sevilerek tüketiliyor. Leblebiler kavrulma işlemi esnasında sahip olduğu bazı özellikleri yitirse de oldukça faydalı olan besin ürünleri arasında kendisine yer buluyor. Özellikle lif bakımından zengin olan leblebi çeşitleri, sindirime büyük fayda sağlıyor.

               

              Leblebi Çeşitleri

              Leblebi çeşitleri, oldukça farklı lezzetlerin kişiler ile buluşmasına olanak tanıyor. Leblebiler farklı lezzetler ile kaplanarak, tatlı veya tuzlu olarak, kullanıcılar ile buluşturuluyor. Leblebilerin farklı formlara ulaştırılabilmesi için, çeşitli uygulamalardan yardım alınıyor.

               

                     Sarı Leblebi

              Sarı leblebi, eski dönemlerde tüketilen en değerli kuruyemişler arasında yer alıyor. Kuruyemiş seçenekleri arasında öne çıkan sarı leblebi geniş kitleler tarafından tercih ediliyor. Sarı leblebi çeşitleri arasında, tuzlu, tuzsuz, çifte kavrulmuş veya çeşitli soslarla zenginleştirilmiş türler yer alıyor.

                     Kavrulmuş Leblebi

              Kavrulmuş leblebi, sağladığı faydalar sayesinde geniş kitleler tarafından sevilerek tüketiliyor. Kavrulmuş leblebinin pek çok faydası bulunsa da, kemik gelişimine sağladığı katkı ön plana çıkıyor. Kilo verme konusunda kişilere yardımcı olan kavrulmuş leblebi, uzun süreli bir tokluk hissi yaratıyor.  Sağladığı tokluk hissinin yanı sıra aynı zamanda vücut enerjisini de yüksek tutması ile tanınıyor. Kavrulmuş leblebi lif bakımından zengin olduğundan mide ve bağırsakların fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı oluyor. Dozunda tüketildiğinde düzenlemeye yardımcı olan kavrulmuş leblebi, bol miktarda vitamin ve mineral barındırıyor.

               

                     Beyaz Leblebi

              Beyaz leblebi, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor. Bağırsakları tembellikten kurtaran beyaz leblebi adını, formundan alıyor. Diğer leblebi türlerine oranla daha sert bir yapıda olan beyaz leblebi, yüksek lif oranına sahip bir kuruyemiş çeşidi. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sisteminin güçlenmesine de yardımcı oluyor. Beyaz leblebi, leblebi çeşitleri denildiğinde akla ilk gelen kuruyemişlerden biri oluyor. Beyaz leblebi üretiminde, sarı leblebi üretiminde kullanılan nohuttan farklı bir nohut kullanılıyor. Bu sebeple beyaz rengini alan leblebi, bu rengi de kavrulma işlemi sırasında kazanıyor.

               

                     Acılı Leblebi

              Acı leblebi, biberli leblebi olarak da biliniyor. Üzerinde hafif acılı ve baharatlı bir kaplaması olan acılı leblebi, acı severler tarafından oldukça beğeniliyor. Acılı leblebinin, yüksek oranda bir acısı bulunmuyor. Yenildiğinde ağızda yoğun bir aroma bırakan leblebinin üretiminde sarı leblebi üretiminde kullanılan nohut tercih ediliyor. Acılı leblebinin acılık oranı, markalara ve kullanılan baharatlara bağlı olarak büyük oranda değişkenlik gösterebiliyor.

               

                     Çikolatalı Leblebi

              Çikolatalı leblebi, tatlı severler tarafından sıklıkla tercih edilen atıştırmalıklar arasında yer alıyor. Özellikle özel günlerde ve bayramlarda misafirlere sunulan yemişler arasında kendisine yer bulan çikolatalı leblebi, çocuklar tarafından da seviliyor. Çikolatalı leblebinin etrafında yer alan çikolata, markalar arası farklılık gösterebiliyor. Bazı çikolatalı leblebiler, bitter çikolata ile kaplanırken bazıları ise sütlü veya beyaz çikolata ile kaplanıyor. Çikolatalı leblebinin dış yüzeyinde çikolata kaplı olması, diğer leblebilerden farklı şekilde muhafaza edilmesini gerektiriyor. Çikolatanın erimemesi için buzdolabında saklanması önerilen çikolatalı leblebi, soğuk günlerde dışarıda da tutulabiliyor.

               

                     Ballı Susamlı Leblebi

              Ballı susamlı leblebi, tatlı leblebi çeşitleri arasında yer alıyor. Etrafına susam kaplanan ballı leblebinin susamlarının üzerinde durabilmesi için baldan yararlanılıyor. Balın yapışkanlığından faydalanarak hazırlanan leblebinin üzerine susam dökülüyor. Bu şekilde fırınlanan ballı susamlı leblebi çıtır çıtır bir kıvam kazanıyor.

              Bıldırcın Leblebi

               

               

              Leblebi Faydaları

              Leblebi faydaları saymakla bitmiyor. Leblebilerin yapılış şekilleri değiştikçe, sağladığı faydalar da farklılık gösteriyor. Sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alan leblebi çeşitleri, tatlı ve tuzlu seçeneklerine sahip oluşu nedeniyle, farklı damak lezzetlerine hitap edebiliyor. Leblebinin sağladığı faydalardan bazıları aşağıdaki gibidir;

              1. Kavrulmuş leblebi, kötü kolesterol seviyesini azaltıyor. Araştırmalar ile kanıtlanan bu durumun yanı sıra, leblebi tüketimi sayesinde inme, felç, kalp krizi gibi riskler de azaltılabiliyor.
              2. Leblebinin içerisinde amino asitler yer alıyor. Amino asitler sayesinde vücudun sinir hücrelerinin sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda sinir hücrelerinin fonksiyonlarını artırdığından stres ve depresyon gibi ruhsal hastalıklarda azalmalar görülüyor. Leblebinin faydaları arasında uykuyu düzenlemesi de dikkat çekiyor.
              3. Leblebi demir bakımından oldukça zengin. Bu nedenle bağışıklığın güçlenmesini destekliyor. Leblebi sayesinde güç kazanan bağışıklık sayesinde vücudun hastalıklara karşı direncinin artmasına yardımcı oluyor.
              4. Leblebinin kahvaltıdan sonra bir avuç kadar tüketilmesi öneriliyor. Bu sayede vücuttaki enerji seviyesi arttırılarak gün içerisinde daha aktif bir yaşam sürdürüebiliyor.
              5. Leblebi tüketimi kolon kanseri için oldukça önemli. Kolon kanserine fayda sağladığı yapılan araştırmalar ile kanıtlanan leblebi, kolondaki hücrelerin sağlığını korumaya yardımcı oluyor.

               

               

              Leblebi Fiyatları

              Leblebi fiyatları, farklı dinamikler aynı anda incelenerek belirleniyor. Yapılan incelemelerde, ürünün üretiminde kullanılan materyaller ve gramajları gibi unsurlar önem kazanıyor. Kavrulmuş leblebi fiyatı ile çikolatalı leblebi fiyatı farklılık gösteriyor. Ürünler arası fiyat karşılaştırması yaparak, hangi özelliklerin fiyatlara doğrudan etki ettiğini daha kolay şekilde anlayabilirsiniz. Sarı leblebi fiyat bilgisine ulaşarak, bütçenize uyacak fiyatı sunan ürünü tercih edebilirsiniz. Beyaz leblebi fiyat şeklinde araştırmalar yaparak, aradığınız ürün ile ilgili bilgilere daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.