Priz
Priz kullanımı ve ihtiyacı, elektrikli aletlerin kullanımı ve ihtiyacına paralel olarak her geçen gün artıyor. Prizlerin kullanımı ev, ofis ve dış mekanlar için yaygınlaşıyor. Elektrikle çalışan aletleri şebeke elektriğine bağlamak için bağlantı gerekiyor . Bu bağlantı prizler sayesinde gerçekleştiriliyor. Çamaşır, bulaşık makinası kullanımı, kahve makinası gibi küçük ev aletleri ve cep telefonu ve tabletler gibi kişisel aletlerimiz için elektriğe ihtiyaç duyuluyor. Evin her odasında ve ofislerde muhakkak bulunuyor. Prizlerin olmadığı oda ya da mekan yok denilebilir. Telefon prizleri, internet prizleri, usb çıkışlı prizler, korumalı prizler, zaman ayarlı prizler gibi birçok priz çeşidi evde ve ofiste kullanılıyor. Bu aletlere şebeke elektriğini aktarmak için aletlerin fişleri prizlere takılıyor. Prizlere takılan fişler sayesinde çalışma sağlanıyor. Aletlerin çalışmasının dışında güvenli kullanımı da sağlanmış oluyor. Hem cihazım hem kullanıcının güvenliği söz konusu elektrik olunca önem kazanıyor. Ciddi kazaların önüne geçilmiş oluyor. Güvenlik açısından geliştirilmiş farklı priz türleri bulunuyor. Topraklı ve topraksız prizler gibi çeşitli prizler üretiliyor. Tekli, ikili ve üçlü gibi priz çeşitleri olduğu gibi farklı renk ve boyutlarda da üretiliyor. Evin ya da ofisin dekorasyonuna göre priz bulmak mümkün oluyor. Küçük çocukların ve evcil hayvanların elektrikten uzak tutmak için priz kapakları bulunuyor. Bu priz kapaklarıyla çocuklar ve evcil hayvanlar korunmuş oluyor. Elektrik tasarrufu yapmaya yarayan prizlerde kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Pazarama.com ile priz çeşitlerini hızlı biçimde görebilir, ekonomik bir alışveriş yapabilirsiniz.
Priz Çeşitleri
Priz çeşitleri, yeni bir eve priz ihtiyacı ya da priz değişimi yapacak olanlar için önemli bir konu oluyor. Çok çeşitli olan priz yelpazesinden priz seçmek için çeşitlerini ve ne işe yaradıklarını bilmek gerekiyor. Mutfakta beyaz eşyalardan, küçük ev aletlerine, banyoda çamaşır makinası, kurutma makinası ve diğer kişisel bakım aletlerin hepsi elektrikle çalışıyor. Diğer odalarda da masa lambaları, lambaderler, bilgisayar ve oyun konsolları, müzik aletleri gibi birçok aletin kullanımı için elektrik gerekiyor. Hayatı kolaylaştıran ve zevkler için kullanılan bu aletlerin kullanımları için gerekli olan elektriğe priz sayesinde ulaşılıyor. Bu aletlerin fişleri prize takılarak şehir şebekesinden elektrik alınıyor. Bu sayede aletler çalışıyor ya da şarj oluyorlar. Kullanılan elektronik aletlerin çeşitliliği prizlerede yansıyor. İhtiyaç doğrultusunda prizlerde de birçok model bulunuyor. Yapıları bakımından prizler topraklı ve topraksız olarak ayrılıyor. Ayrıca kullanım alanlarına göre de; sıva altı, sıva üstü ve nemli yer prizleri olarak da ayrılıyorlar. Bunların dışında, tekli priz, çiftli, üçlü olarakta prizler mevcut oluyor. USB çıkışlı prizlerle telefonlar ve tabletler gibi aletler şarj olabiliyor. Çocuk kilidi ya da kapaklı güvenli amaçlı prizlerde çokça tercih ediliyor. Zaman ayarlı prizler enerji tasarrufu için kullanılıyor. Birçok küçük ev aletin kullanımı için çoklu prizler pratiklik sağlıyor. İhtiyaca göre priz bulmak mümkün oluyor.
● Topraklı Priz
Topraklı priz, toprak hattına bağlı olan priz oluyor. Topraklı prizler daha çok dış yüzeyi metal olan elektrikli aletler için kullanılıyor. Çünkü herhangi bir elektrik kaçağında, elektrik toprak hattına veriliyor. Bu sayede metal yüzeye el değdiğinde elektrik çarpmıyor. Topraklı priz, priz modelleri arasında daha çok büyük ev eşyaları için kullanılıyor.
● Topraksız Priz
Topraksız priz, elektrik kaçağını içinde hapseden priz oluyor. Bu prizde elektrik kaçağının olması mümkün oluyor. Topraksız priz modelleri daha çok küçük ev aletleri için tercih ediliyor. Topraksız prizler de priz modelleri içinde özellik olarak bulunuyor.
● Sıva Altı Priz
Sıva altı priz, dış yüzeyi sert PVC, termoplastik ya da bakalitten oluyor. Prizin dış kısmı plastik ya da çeşitli renkli ağaç kaplamadan üretiliyor. Akım parçaları oldukça dayanıklı oluyor ve iyi bir performans sağlıyorlar. Sıva altı prizlerin dış yüzeyleri yalıktan oluyor. Tekli, ikili ve üçlü gibi çoklu sıva altı prizleri olduğu gibi topraklı ve topraksız sıva altı prizleri de imal ediliyor. Kapaklı, usb çıkışlı, telefon ve uydu gibi sıva altı prizleri bulmakta mümkün oluyor.
● Sıva Üstü Priz
Sıva üstü priz, elektrik altyapısı duvar içinde bulunduğu için bu elektriği kullanılır hale getiriyor. Bir yerin elektrik tesisatı yapıldıktan sonra o elektrik için sıva üstü priz döşemesi yer alıyor. Sıva üstü priz de dış yüzeyi sert PVC, termoplastik ve bakalitten imal ediliyor. Burda da dış yüzey yalıtkan oluyor. Renk, model, desen seçenekleri olduğu gibi topraklı ve topraksız modelleri de bulunuyor. Tekli, ikili olarak çoklu sıva üstü prizler, kapaklı prizler gibi birçok seçenek kullanıcılar için sunuluyor.
● Nemli Yer Prizi
Nemli yer prizi, nem, su, gaz, patlayıcı ve yanıcı gaza karşı dayanıklı olan priz oluyor. Dayanıklı malzemeden üretilen nemli yer prizi daha sağlam ve uzun ömürlü olduğu için tercih ediliyor. Ofislerde ve sanayide priz kullanımı daha çok nemli yer prizlerinden oluyor.
● Çoklu Priz
Çoklu priz, ikili, üçlü ve daha fazla fiş girişi olan prizler oluyor. Özellikle birden fazla küçük ev aletlerinin kullanımı için kullanılıyor. Ofislerde de elektrikle çalışan birçok alet için çoklu priz kullanımı çözüm oluyor. Sıralı ya da kare, dikdörtgen ve oval gibi farklı şekillerde priz modelleri bulunuyor. Uzatma kablosu ile kullanılan çoklu prizler, aynı anda kullanılacak olan aletler içinde kullanılıyor. USB çıkışlı, anahtarlı, topraklı, topraksız birçok modeli ihtiyaca göre bulmak mümkün oluyor.
● USB Çıkışlı Priz
USB çıkışlı priz, şarj edilmesi gereken aletler için tercih ediliyor. Akım korumalı USB çıkışlı prizler ile de aletler korunmuş oluyor. Hızlı şarj edebilme özellikleri ile de kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Tek çıkışlı ve çift çıkışlı USB prizleri de imal ediliyor. Cep telefonları, tabletler gibi şarjlı kullanılan aletlerin evin ya da ofislerin her yerinde rahat kullanmak için imkan sağlıyor.
● Zaman Ayarlı Priz
Zaman ayarlı priz, istenildiği zaman diliminde elektriğin kullanılmasını sağlıyor. Zaman ayarlı prizlerin üstünde 24 saatlik sayaç bulunuyor. İstenilen aralıkta çalışması için sayaç üzerindeki tırnaklar kullanılıyor. Bu türe mekanik zaman ayarlı priz deniliyor. Daha çok akvaryum ışığı, havalandırma gibi günün belirli saatleri çalışması gereken sistemler için tercih ediliyor. Dijital zaman ayarlı prizde ise üzerinde dijital ekranı olan daha detaylı kullanmaya imkan sağlayan prizler oluyor. Yeterli şarj edildiğinde elektrik kesintilerinden etkilenmeden çalışabiliyorlar. Her iki zaman ayarlı priz özellikle elektrik tasarrufu için kullanıcılar tarafından tercih ediliyor.
● Anahtarlı Priz
Anahtarlı priz, aletlere gidecek olan elektriğin kontrolünü sağlıyor. Prizin üzerinde bulunan aç kapa tuş ile çalışıyor. Açık olduğunda elektrik alete gidiyor ve çalışıyor. Kapalı olduğunda elektrik akımı gerçekleşmiyor. Bu sayede prizde fiş takılı olsa bile anahtar sayesinde kontrol sağlanmış oluyor. Anahtarlı prizlerin tekli modelleri olduğu gibi çoklu modelleri de bulunuyor. Evlerde ve ofislerde sıkça kullanılıyor. Bazı modellerde anahtarın açık olup olmadığı kırmızı renkli ışığı ile anlaşılıyor.
● Akıllı Priz
Akıllı priz, sayesinde evlerdeki elektrikli cihazların kontrolü sağlanıyor. Wi-fi ya bağlı olan bu prizlerle cep telefonunuzdan elektrikli aletlerinin kontrolünü uzaktan yapılabiliyor. Akıllı telefondaki uygulama ile siz evde yokken bile ışıkları açıp kapatılabiliyor. Kahve makinası çalıştırabiliyor, televizyon açılabiliyor. Akıllı prizler sayesinde normal bir ev akıllı bir ev haline dönüştürülebiliyor.
● Telefon, İnternet Ve Uydu Prizi
Telefon, internet ve uydu prizi, sayesinde telefon için, internet ve uydu için uygun sinyallerin kullanımı sağlanıyor. Binaların elektrik hatları döşenirken, telefon, internet ve uydu hatları da döşeniyor. Bu hatlardan yararlanmak için, üçlü prizler ya da ihtiyaca uygun olarak tekli prizler kullanılıyor. Telefon, internet ve televizyonun kullanımı için bu hatlara bağlanmak gerekiyor. Farklı modellerde ve renklerdeki prizlerle, bu üçlü ile ihtiyaç karşılanıyor.
● Priz Çevirici
Priz çevirici, farklı prizlere sahip aletlerin kullanımı sağlanıyor. Birçok ülkenin prizleri şekil itibari ile değişik oluyor. Akım alma kapasiteleri de değişik olabiliyor. Her aleti güvenli bir şekilde kullanmak için priz çeviriciye ihtiyaç duyuluyor. Örneğin, Amerikadan alınan bir kahve makinasını Türkiye’de kullanmak için priz çevirici kullanmak gerekiyor. Bu sayede istenilen ürün her yerden temin edilip, kullanılabiliyor.
● Çocuk Kilitli Priz
Çocuk kilitli priz, çocukların özellikle sivri cisimleri prize sokup zarar görmemeleri için tasarlanan prizler oluyor. Bu prizler bir koruma düzeneği ile kapatılıyor ve bu sayede çocuklar prizlere birşey soktuklarında elektrik akımına ulaşamıyorlar. Küçük çocukları bulunduğu yerlerde bu korumalı prizlerin olması güvenlik açısından önemli oluyor. Hemen hemen her model için çocuk korumalı priz bulunuyor.
● Ups Priz
Ups priz, elektrikli aletlerin şebeke elektrik kesintilerinde, Ups üzerinden beslemesini sağlayan priz oluyor. Bu sayede şebeke elektriği kesilmiş bile olsa Ups priz sayesinde kullanımları devam ediyor. Özellikle sürekli çalışması gereken elektrikli aletler için bu priz tercih sebebi oluyor. Hastane gibi yerlerde bu priz kullanımı dikkat çekiyor.
Priz Nasıl Seçilir?
Priz nasıl seçilir, sorusu yeni bitmiş binanın priz ihtiyacında ya da priz değişikliğinde olanlar için önemli oluyor. Öncelikle hangi elektrikli alet için priz gerektiği belirlendikten sonra evin ya da ofisin dekoruna uygun olarak seçim yapılıyor. Birçok aletin aynı anda kullanımı için çoklu prizlerden faydalanılıyor. Çocuklu ailelerin tercihleri çocuk korumalı prizlerden oluyor. Ev dışındayken evdeki aletleri kontrol etmek istendiğinde akıllı priz kullanımı çözüm sağlıyor. İhtiyaçlar doğrultusunda doğru prizi seçmek mümkün oluyor. Hemen hemen her ihtiyaca göre priz modeli imal ediliyor. Ortamın renklerine ve dekoruna uygun olarak priz rengi ve şekli bulunuyor.
Priz Fiyatları
Priz fiyatları, kullanım alanları, marka ve modellerine göre çeşitlilik gösteriyor. Topraklı priz gibi spesifik aramalarla alışverişinizi ihtiyacınıza göre sınıflandırabilirsiniz. Kampanyalı priz modelleri ya da indirimli priz modellerinden, ürün tercihinizi yaparak alışverişinizi ekonomik hale getirebilirsiniz. Farklı markaların priz modellerini karşılaştırarak sizin için en uygun ürünü seçebilirsiniz.