Defibrilatör
İnsan vücudunda kas dokusu halinde yer alan ve yaklaşık yumruk büyüklüğünde olan kalp, dört odacıktan oluşuyor. İki üst odacık kalbe gelen kanı toplarken alt iki odacık ise toplanan kanın pompalanmasını sağlıyor. İnsan vücudunda önemli bir göreve sahip kalp bazen ritim bozukluklarına yol açabiliyor. Bu ritim bozukluğuna ise fibrilasyon ismi veriliyor. Bununla birlikte bazen birçok insanın farklı sebeplerden dolayı kalbi çalışmayabiliyor. Bu durumda da sıklıkla başvurulan defibrilatör cihazı insanların kurtarıcısı oluyor. Sağlık sektöründe olmayan veya kalp ile ilgili daha öncesinde bir sorun yaşamamış kişiler defibrilatör nedir sorusunun yanıtını merak ediyor. Halk arasında elektroşok cihazı olarak da bilinen defibrilatör, genellikle hastanelerde bulunuyor. Düzensiz kalp atışlarında veya yeni durmuş olan kalpler için kullanılan defibrilatör, kalbin sağlıklı bir şekilde tekrar çalışmasını sağlıyor. Defibrilatör, kalbe yüksek derecede ve aynı zamanda kısa süreli akım vererek işlemini tamamlıyor. Böylelikle defibrilatör cihazı, kalp düzensizliği olan veya kalbi durmuş insanların normal yaşama dönmesini sağlıyor. Defibrilatör ile yapılan işlem, beyinden duran kalbe tekrar sinyal gitmesini sağlıyor. Diğer bir yandan defibrilatör, fibrilasyon rahatsızlığı olan kişilerde, kalbin alt ve üst odacıklarında olan hızlı ve düzensiz atışı normale döndürüyor. Özellikle sağlık sektöründe kullanılan defibrilatör, insan hayatı açısından büyük önem taşıyor. Defibrilatör kullanımı sayesinde kalp dışarıdan uyarı alarak kendi düzenine geri dönüyor. Bu sebeple hemen hemen her ameliyathanede defibrilatör cihazını görmek mümkün oluyor. Böylelikle doktorlar aksi bir durumda hastaya hemen müdahale edip yaşamını normale döndürebiliyor. Pazarama.com ile fefibrilatör çeşitleri neler görebilir, ihtiyacınıza göre seçim yapabilirsiniz.
Defibrilatör Çeşitleri
Kalp kasılmalarındaki düzensizliğin giderilmesi için kullanılan defibrilatör çeşitleri aynı zamanda yeni durmuş olan bir kalbin tekrar hayata dönmesini sağlıyor. Kardiyoloji cihaz grubunda yer alan defibrilatör, insanlar için büyük önem taşıyor. Acil durumlarda ilk müdahale için ilk olarak manuel kalp masajı yöntemine başvurulsa da bazen verimli sonuç alınamayabiliyor. Bu gibi durumlarda ikinci alternatif olan ve daha iyi verim almayı sağlayan defibrilatör, birçok insanı yaşama döndürüyor. Defibrilatör çalışma prensibi bakımından farklı özelliklere sahip olabiliyor. Bu sebeple defibrilatör çeşitleri her ne kadar temel amaçta aynı işlem için kullanılsa da farklı fonksiyonlara sahip olması, kullanım açısından değişebiliyor. Defibrilatör çeşitlerine genel olarak bakıldığında kalbe ne kadar yakınlıkta kullanılacağı farklılık gösterebiliyor. Diğer bir yandan elektrik akımının nasıl iletileceği defibrilatör çeşitleri arasında değişebiliyor. Çalışma şekilleri ile farklı fonksiyonlara sahip defibrilatör çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkün:
● Eksternal Defibrilatör
Eksternal defibrilatör cihazlarında vücudun içine girmeden işlem gerçekleştiriliyor. İnsanların göğüs kafesi üzerine yerleştirilerek kullanılan eksternal defibrilatör cihazlar, elektroşok vererek işlemini sürdürüyor. Eksternal defibrilatör kalbe uzak noktalardan uygulandığı için yüksek seviyede elektrik akımı uygulanıyor.
● İnternal Defibrilatör
İnternal defibrilatör ile vücudun içine girerek kalbe doğrudan veya oldukça yakın mesafeden elektrik akımı veriliyor. Kalbe oldukça yakından uygulanan internal defibrilatör, diğer defibrilatör cihazlarına göre daha az elektrik akımı veriyor. Ameliyathanede sıklıkla kullanılan internal defibrilatör modelleri görmek mümkün olurken aynı zamanda vücuda yerleştirilerek (kalp pili) kullanılabilen modeller de bulunuyor.
● Monofazik Defibrilatör
Tek darbeli olarak bilinen monofazik defibrilatör, elektrik akımını tek yönlü iletiyor. Elektrik akımı arasında kalan kalbe bir kez elektrik şoku uygulanıyor. Bu sebeple enerji akımının olması gerekenden fazla olması hastanın cildinde sorunlar oluşturabiliyor. Olması gereken miktarda uygulandığı takdirde monofazik defibrilatör cihazları ilk şoklamada %60 başarı oranına sahip oluyor.
● Bifazik Defibrilatör
Monofazik defibrilatöre göre farklı olan bifazik defibrilatör çift darbeli olarak işlevini sürdürüyor. Elektrik akımı arasında kalan kalbe iki kere elektrik şoku veriyor. Pozitif ve negatif olmak üzere şok dalgaları arasında iki yönlü ilerleyen bifazik defibrilatör, ilk şoklamada %90 başarıya ulaşıyor. Bifazik defibrilatörlerin düşük elektrik akımında uygulanması, kişilerde yanık gibi oluşumları engelliyor. Bununla birlikte kalbin kas dokusunda yıpranma daha az oluyor.
● İmplante Edilebilir Kardiyoverter Defibrilatör
Vücudun içine yerleştirilerek kullanılan implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör, kalp pili olarak biliniyor. Böylelikle kalbin farklı sorunlar yaşamasını engelleyerek bireylerin normal yaşama adapte olmasını sağlıyor. İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatör kullanan bireyler olası bir sorun yaşadığında cihaz kendiliğinden kalbe müdahale ederek elektrik şoku veriyor. Elektrik şoku direkt kalbe iletildiği için elektrik akımı diğer defibrilatörlere göre daha düşük oluyor.
● Manuel Defibrilatör
Manuel defibrilatör kullanımı hastanın o anki durumu göz önüne alınarak uygulanıyor. Bununla birlikte doktorlar hastanın kalp ritminin nasıl olduğuna bakarak veya durmuşsa hangi şoklama işlemi yapılacağına karar vererek defibrilatör cihazını manuel olarak uyguluyor.
● Otomatik Eksternal Defibrilatör
Otomatik eksternal defibrilatör, yarı otomatik veya tam otomatik olarak 2 farklı çeşitte karşımıza çıkıyor. Yarı otomatik eksternal defibrilatör cihazına bakıldığında, hastanın şoklanmasına kadar olan süreci kontrol ettiği görülüyor. Hastaya şok verilmesi gerektiği noktada uzman hekimler tarafından işlem gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte otomatik eksternal defibrilatör cihazların içinde bulunduğu yazılım sayesinde otomatik olarak çalıştığı görülüyor. Bununla birlikte cihazın tamamen otomatik olması, hastanın kalp ritmini ölçmesine imkan tanırken ihtiyacı halinde enerji seviyesini kendisi ayarlıyor ve hastaya uyguluyor. İnsan hayatı kurtarmak için vazgeçilmez ürünler arasında yerini alan otomatik eksternal defibrilatör, uzman doktor olmayan kişilerin kullanımını sağlıyor.
Defibrilatör Nasıl Kullanılır?
Doğru bir şekilde uygulandığı takdirde defibrilatör cihazının insanların hayatını kurtardığı görülüyor. Aksi takdirde defibrilatör cihazının yanlış kullanılması, hasta olan kişinin yaşamını sonlandırabiliyor. Bu sebeple defibrilatör nasıl kullanılır sorusunun yanıtı önem taşıyor. Bununla birlikte kalbi durmuş hastaya defibrilatör uygulamadan önce 8 dakika işlem uygulanmış olması gerekiyor. İnsan yaşamı için büyük bir öneme sahip olan defibrilatörler, ilk kullanımda kullanım kılavuzu yardımı ile çalıştırılması gerektiği belirtiliyor. Defibrilatör cihazları manuel ve otomatik olmak üzere iki farklı şekilde kullanılıyor. Manuel olarak kullanılacak defibrilatör cihazlar, hastanın kalp durumuna göre ayarlanıp kullanılması gerekiyor. Defibrilatör, kullanım sırasında birçok risk taşıyor. Bu sebeple defibrilatör kullanım prensibi konusunda bilgili olmak gerekiyor. Ayrıca 6 ayda bir defibrilatör cihazlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Defibrilatör kullanımı sırasında herhangi bir elektrik kesilmesi durumunda bile içinde barındırdığı batarya sayesinde çalışmaya devam edebiliyor. Bu sebeple her zaman yedek batarya bulundurmak fayda sağlıyor.
Defibrilatör Fiyatları
Defibrilatör fiyatları ürünün özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Birden fazla farklı çeşidi olan defibrilatör cihazlarının türü, markası, modeli ve fonksiyonları fiyat aralığının genişlemesine neden oluyor. Bununla birlikte defibrilatör cihazlarının manuel ve otomatik olarak sunulması yine fiyat konusuna etki eden nedenler arasında yerini alıyor. Bu sebeple manuel olarak kullanılan defibrilatör cihazı fiyatlarının daha uygun olduğu görülüyor. Otomatik defibrilatör cihazlarında ise, içinde barındırdığı yazılım sayesinde hastanın durumunu ölçerek müdahale etmesi fiyat skalasını artıran özellikler arasında yer alıyor. Bununla birlikte daha az enerji kullanan ve daha fazla enerji kullanan farklı defibrilatör cihazları bulunurken aynı zamanda dijital ekran özelliğine sahip olmaları da kullanım açısından insanlara kolaylık sağlıyor. Farklı birçok marka tarafından üretilen defibrilatör cihazlarını sizler de Pazarama.com üzerinden ihtiyacınıza göre temin edebilir ve acil durumlarda müdahale imkanı elde edebilirsiniz.