Yangın Söndürme Tüpleri
Yangın söndürme tüpleri, adı üstünde yangını söndürmeye yarayan cihazlardır. Bu cihazların çalışma prensibi ısı ve oksijen arasındaki bağlantıyı kesmesi üzerinedir. İçerisinde yer alan maddeler sayesinde bu bağlantıyı keser ve yangını söndürür. Basınçlı bir cihazdır. Farklı özellik ve boyutlarda karşımıza çıkar.
Yangın Söndürme Tüpleri Çeşitleri
Yangın söndürme tüpleri çeşitleri farklı farklı özelliklere sahiptir. Gelin birlikte en sık kullanılan yangın söndürme cihazlarını inceleyelim.
Kuru yangın söndürme tüpü: Aynı zamanda ABC tozlu yangın söndürme cihazı olarak da adlandırılmaktadır. A, B ve C tipi yangınlarda etkilidir. Yani elektrik ve metal yangınlarını söndürmez. Onun dışındaki yangınları söndürür. ABC yangın söndürme tüpleri yangınla mücadele konusunda her yerde bulunması gereken cihazlardandır. Bu türün de kendi arasında çeşitleri vardır. 25 ve 50 KG, 6-9 ve 12 KG ve 1, 2 KG kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları olarak ayrışır.
Köpüklü Yangın Söndürme Tüpleri
Köpüklü yangın söndürme tüpleri, A ve B yangınlarında kullanılır. Yani katı ve sıvı yangın risklerinde kullanılmaktadır. Köpükler yanan maddenin üzerini kaplama suretiyle oksijenle bağlantıyı keser bu sayede de yangın ısısı düşer ortam soğur. Köpük ayrıca kolaylıkla temizlenebilmektedir. Köpüklü yangın söndürme tüpünün de 25 ve 50 KG, 6-9 ve 12 KG ve 2, 4 KG'lik türleri vardır.
Karbondioksit Yangın Söndürme Tüpleri
Karbondioksit içeren yangın söndürme tüpleri, basınçlı karbondioksit gazıyla doludur. Kullanıldığı zaman ortamdaki oksijen miktarını düşürür. Böylece yanma reaksiyonunu azaltmış olur. B ve C sınıfı yangin tiplerinde kullanılır. Elektronik metallere zarar vermezler. 10, 30 KG, 5 KG ve 2 KG'lik türleri vardır.
Yangın Söndürücü Ne Demektir?
Yangın söndürücüler, itfaiyeciler olay yerine gelmeden önce küçük yangınları söndürmek veya yangının tahribatını azaltmak için kullanılan taşınabilir cihazlardır. Bunlar yangın noktalarında, binalarda, fabrikalarda, halka açık yerlerde veya ulaşımda el altında bulundurulur. Bir alan için yasal olarak gerekli olan yangın söndürücü türleri ve sayıları, o bölgede yürürlükte olan güvenlik yönetmeliklerine tabidir. Piyasada içeriklerine göre altı tip yangın söndürücü bulunur. Farklı uygulamalar için kullanılırlar.
Söndürme maddeleri, basınçlı hava, gaz veya uygun araçlarla başlatıldığında gaz üreten kimyasallar kullanılarak silindirlerde basınç altında tutulur. Emniyet kilidi kaldırıldığında ve tetik veya kol sıkıldığında, içindekiler yüksek basınçta yangın söndürücüden dışarı çıkar.
Mevcut Yangın Söndürücü Çeşitleri Nelerdir?
5 ana yangın söndürücü tipi vardır – Sıvı, Köpük, Kuru Toz, CO2 ve Yaş Kimyasal.
Yeterince korunduğunuzdan ve mevcut yangın güvenliği yönetmeliklerine uyduğunuzdan emin olmak için işyeriniz ya da eviniz için doğru tipte yangın söndürücülere sahip olmanız gerekir. Her bir söndürücünün üstesinden gelmek üzere tasarlandığı farklı yangın "sınıfları" vardır. Bu sınıflar, bir yangının hangi yakıt türünden ötürü başladığına dayanmaktadır. Hangi tip yangın söndürücülere ihtiyacınız olduğunu ve hangi lokasyonlarda ihtiyacınız olduğunu belirlemenize yardımcı olacak şey, bu yakıtların iş yerinizde bulunmasıdır.
Doğru tipte yangın söndürücünün yanı sıra, her bir söndürücünün doğru boyut ve ağırlığına da ihtiyacınız olacaktır.
Ateş Sınıfları
Toplamda altı ateş sınıfı vardır.
A Sınıfı yangınlar - yanıcı malzemeler: ahşap, kağıt ve tekstil gibi yanıcı katılardan kaynaklanır
B Sınıfı yangınlar – yanıcı sıvılar: benzin, boya veya ispirto gibi
C sınıfı yangınlar – yanıcı gazlar: propan ve bütan gibi
D Sınıfı yangınlar – yanıcı metaller: magnezyum, lityum veya potasyum gibi kimyasallar
Elektrik yangınları – elektrikli ekipman: bilgisayarlar ve fotokopi makineleri gibi. Elektrikli öğe kaldırıldığında, yangının sınıfını değiştirdiğini unutmayın.
F Sınıfı yangınlar – yemeklik yağlar: zeytinyağı veya tereyağı gibi. Tipik olarak bir yonga tavası yangını
Evde Yangın Söndürme Tüpleri Çeşitleri Kullanmak
Yangın söndürme tüpleri çeşitleri için açıklama yaptık. Evde de yangın söndürme tüpleri kullanmak istiyorsanız, sizin ortamınıza uygun bir tüp seçmeniz lazım. Evde yangın tüpü bulundurmak bazen hayat kurtarıcı olabilir.
Bir evde yangın söndürücü cankurtaran olabilir. Bir çıkışın yakınına, tutması kolay bir yere yerleştirildiğinde, itfaiyeciler gelmeden önce küçük bir yangını söndürebilir veya en azından siz kaçarken alevleri bastırabilir.
Tüm ev tipi yangın söndürücüler, bunları hangi tür yangınlarda (sıradan yanıcı maddeler, yanıcı sıvılar veya elektrik) kullanabileceğinizi belirtmek için etiket üzerinde A, B veya C (veya bunların bir kombinasyonu) olarak sınıflandırılmıştır. Ev için satılanların çoğu A:B:C olarak sınıflandırılır ve üç tür yangınla da mücadele eder.
Söndürücü Boyutları Önemlidir
Ev tipi yangın söndürücüler arasındaki temel ayrım boyuttur. Çoğu durumda daha büyük daha iyidir, ancak bazen en büyük yangın söndürücüler manevra yapmak için sizi zorlar. (Bir yangın söndürücünün üzerindeki ağırlık, içindeki kimyasal miktarını ifade eder; kutu ise üzerine birkaç kilo daha ekler.) Metal valfli yeniden şarj edilebilir söndürücüler ile plastik valfli tek kullanımlık söndürücüler arasında da fark vardır.
Ancak elinizde kaç tane yangın söndürme tüpü olursa olsun, hiçbir şey en önemli güvenlik aracının yerini tutamaz: bir yangın planı. Ailedeki herkesin nasıl çıkacağını, dışarıda nerede buluşulacağını ve itfaiyeyi nasıl arayacağını bildiğinden emin olun. Yangını kendi başınıza söndürdüğünüzü düşünüyorsanız bile o acil aramayı mutlaka yapın.
Yangın Söndürücü Nasıl Kullanılır?
Yangın güvenliği uzmanları, acil bir durum ortaya çıkmadan önce bir yangın söndürücünün nasıl kullanılacağını öğrenmenizi tavsiye eder. Söndürücüleri görebileceğiniz ve kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde, odanın çıkışına yakın bir yerde bulundurun. Böylece arkanız kapıya dönük olarak yangına müdahale edebilir ve alevler kontrolden çıkarsa hızlı bir şekilde kaçabilirsiniz.
Bir yangın söndürücünün nasıl kullanılacağını hatırlamanıza yardımcı olması için şunlara dikkat edin:
• Söndürücünün emniyet pimini çekin.
• Kimyasalı, alevlerin kendisinden ziyade alevlerin kaynağına, ateşten en az 6 fit uzakta (veya yangın söndürücünün etiketinde belirtildiği şekilde) hedefleyin.
• Söndürücüyü dik tutarak tetiği sıkın ve tutun.
• Söndürücü kuruyana kadar alevlerin kaynağına boşaltın
Bir yangın söndürücü kullandığınızda, tamamen boşalmış olsun ya da olmasın, hemen değiştirmeli ya da yeniden doldurmalısınız. Aynısı, basınç göstergesi yeşil bölgeden zamanla kırmızıya kayan herhangi bir yangın söndürücü için de geçerlidir.
Yangın Söndürme Tüpü Çeşitleri Tekrar Doldurma
Bir ev tipi yangın söndürücü zamanla basıncını kaybedebilir ve ihtiyacınız olduğunda onu işe yaramaz hale getirebilir. Bu nedenle kontrol sağlayıp doldurmayı mutlaka periyodik olarak yaptırmalısınız.
Yangın söndürme tüpü fiyatları, cihazın boyutuna ve türüne göre değişim göstermektedir. Yangın söndürme tüpü satın almadan önce mutlaka ihtiyacınızı belirlemeniz gerekmektedir. Bundan sonra yangın söndürme tüpü fiyatları araştırması yapabilirsiniz. Hayati öneme sahip olan yangın söndürme tüpü almadan önce Pazarama.com’dan titiz bir şekilde araştırmanızı yapabilir, ihtiyacınız olan yangın söndürme tüpünün siparişini anında verebilirsiniz.