Kuru Meyve
Kuru meyveler, Orta Doğu'ya kadar uzanan uzun ve ilginç bir tarihe sahiptir. Kuru meyve çeşitleri, yoğun tatları ve kendilerine özgü lezzetleri ile ön plana çıkmaktadır. Kurutulmuş meyvelerin tarihi ise eski Irak'tan gelmektedir. Zamanla, bu lezzetli kurutulmuş incelik, İran, Suriye ve güneybatı Türkiye dahil olmak üzere bölgenin diğer bölgelerine yayıldı. Kurutulmuş meyveler artık dünyanın her yerinde bulunabilse de, orijinal çekiciliklerinin çoğunu hala koruyorlar. Kuru meyveleri sevmeyen yoktur. Kuru üzüm, kuru kayısı, ananas kurusu, hurma, Hindistan cevizi cipsi, kuru incir ve daha fazla kurutulmuş meyveler tek bir çatı altında Pazarama.com sayesinde siz kullanıcılara sunuluyor.
Kurutulmuş meyve çeşitleri, orijinal su içeriğinin çoğunun doğal yollarla (güneşte kurutularak) ya da özel kurutucular ile uzaklaştırıldığı meyve çeşitleridir. Kuru meyveler Mezopotamya'da MÖ 4. bin yıla kadar uzanan uzun bir kullanım geleneğine sahiptir ve tatlı tadı, besin değeri ve uzun raf ömrü için değerlidir. Günümüzde kuru meyve tüketimi oldukça yaygındır.
Kuru meyve çeşitleri, içerisindeki suyun neredeyse tamamına yakını kurutma yöntemleriyle yapısından uzaklaştırılan meyvelerdir. Kurutulan meyveler, kurutma işlemi sırasında küçülür ve geriye daha küçük, enerjisi yoğun bir kuru meyve kalır. Kuru üzüm, kuru meyvelerin en yaygın çeşitlerinden birisidir. Bunun ardından ise hurma, kuru erik, incir ve kayısı gibi diğer meyveler gelir. Kuru meyveler direkt olarak sade şekilde hazırlanabileceği gibi bazen de şekerlenmiş formda yani dışı şeker kaplı şekilde hazırlanmaktadır. Bu tür kurutulmuş meyvelere mango, ananas, kızılcık, muz ve elma da dahildir.
Kuru meyve oldukça besleyicidir. Aynı büyüklükteki bir kuru meyve, taze meyve ile neredeyse aynı miktarda besin içermektedir. Ancak kuru meyveler çok daha küçük şekilde paketlenmektedir. Ağırlık olarak kıyaslandığında ise kuru meyve çeşitleri, taze meyvelere kıyasla 3,5 kata kadar daha yüksek lif, vitamin ve mineral içermektedir. Bu sayede kuru meyveler folat gibi birçok vitaminin günlük miktarını karşılayabilir. Ancak, bazı istisnalar vardır. Örneğin, meyveler kurutulduktan sonra içerisindeki C vitamini oranı büyük ölçüde azalma göstermektedir. Kuru meyveler genellikle çok fazla lif içerir ve büyük bir antioksidan, özellikle polifenoller kaynağıdır Polifenol antioksidanları, gelişmiş kan akışı, daha iyi sindirim sağlığı, oksidatif hasarın azalması ve birçok hastalık riskinin azalması gibi sağlık yararları ile ilişkilidir. En taze kuru meyvelere Pazarama.com’dan ulaşabilirsiniz.
Kuru Meyvelerin Sağlığa Etkileri
Kuru meyveler üzerine yapılan birkaç araştırma; düzenli olarak kuru meyve tüketen kişilerin, kuru meyve tüketmeyen kişiler ile kıyaslandığında daha az kilolu ve daha yüksek oranda besin alma eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Kuru meyve aynı zamanda güçlü antioksidanlar da dahil olmak üzere birçok bitki bileşiğinin iyi bir kaynağıdır. Kuru meyve yemek, besin alımının artması ve obezite riskinin azalması ile ilişkilendirilmiştir.
Kuru üzüm bazı hastalıkların riskini azaltabilir. Kuru üzüm çeşitleri genel olarak yüksek lif ve potasyum içeriğine sahiptir. Düşük insülin indeksi sayesinde ise yemeklerden sonra kan şekeri ya da insülin seviyesinde büyük artışlara neden olmazlar. Kuru üzüm, düşük kan basıncı, kan şekeri kontrolünü, kan kolesterolünün azalmasına, artan tokluk hissine yol açar. Bu sayede özellikle tip 2 diyabet ya da çeşitli kalp hastalıklarının gelişme riski azaltılmaktadır.
Kuru erik doğal müshildir ve hastalıklarla savaşmaya yardımcıdır. Kuru eriğin içerisindeki sorbitol ve lif içeriğinin yüksek olması, bu tür besinleri doğal birer müshil haline getirmektedir. Hurma, hamilelik döneminde ihtiyaç duyulan mineral ve vitaminlerin karşılanmasını sağlarken aynı zamanda çeşitli hastalıkların da önüne geçmesini sağlar. Hurmaların glisemik indeksi düşüktür, bu da onları yemenin kan şekeri seviyelerinde büyük artışlara neden olmaması gerektiği anlamına gelir, gebeliğin son birkaç haftasında düzenli olarak hurma yemek, servikal genişlemeyi kolaylaştırmanın yanı sıra indüklenmiş doğum ihtiyacını azaltmaya yardımcı olabilir. Sonuç olarak hurma, antioksidanlar, potasyum, demir ve lif açısından zengindir.
Doğal meyveler, doğal şeker ve kalori açısından yüksektir. Meyveler önemli miktarda doğal şeker içerir. Kurutulmuş meyvelerin içerisinde yer alan suyun neredeyse tamamı yapıdan çıkarılmıştır. Bu da şeker ve kalorilerin daha düşük hacimlerde paketlenmesini sağlar. Kurutulmuş meyveler bu nedenle ağırlıkça taze meyvelere kıyasla daha yüksek şeker ve glikoz içermektedir. Sonuç olarak kurum meyveler, kalori ve şeker bakımından nispeten yüksektir. Kurutulmuş meyveler %38-66 şeker içerir ve bunların çok fazla tüketilmesi kilo alımına ve çeşitli sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Bununla birlikte bazı kuru meyvelerin üretim aşamasında katılan ek şeker ve tatlandırıcılar, bu besinleri daha tatlı bir hale getirmektedir.
Birçok besin maddesinde olduğu gibi kuru meyvelerde de avantajların yanında çeşitli dezavantajlar bulunmaktadır. Kuru meyveler, kişilerin lif ve besin alımını arttırırken aynı zamanda vücuda yüksek oranlarda antioksidan da sağlamaktadır Ancak şeker ve kalori seviyelerinin yüksek olması, aşırı tüketimlerde çeşitli olumsuzluklar ile karşılaşılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kuru meyvelerin genellikle çeşitli gıdalar ile birlikte, daha az miktarda tüketilmesi gereklidir. Genel olarak bakıldığında diğer gıda ürünleri ile kıyaslandığında kuru meyvelerden kalori almak, diğer gıdalara kıyasla daha kolaydır. Bu yüzden kuru meyveler diğer besinler ile birlikte yaklaşık olarak bir avuç kadar tüketilmelidir. Ayrıca, yüksek karbonhidratlı yiyeceklerdir ve bu da onları düşük karbonhidratlı bir diyete uygun hale getirmez.
Kuru Meyvelerin Fiyatları ve Saklama Koşulları
Kurutulmuş meyveler ya havada kurutulmuş ya da klasik yöntemlerle kurutulmuş meyvedir. Kayısı, elma, erik ve hatta ananas bile kurutmak için çok uygundur. Kurutma işlemi su içeriğini azaltır ve bu sayede meyvenin raf ömrünü uzatır. Kuru meyve ile ilgili özel olan şey konsantre tadıdır. İster kuruyemiş, ister kuru kayısı, elma cipsi ya da kokulu ananas halkaları satın alın, kurutulmuş meyveler genellikle taze meyvelerden daha yoğun kokar ve daha yoğun tada sahiptir. Kurutulmuş meyvenin rakipsiz bir avantajı elbette çok daha uzun süre saklanabilmesi ve birkaç gün içinde tüketilmesi gerekmemesidir. Kurutulmuş meyve mağazamızda çok çeşitli ürünler arasından seçim yapabilir ve kişisel favori kuru meyvenizi Pazarama.com’dan olarak satın alabilirsiniz.
Çoğu kuru meyve yaklaşık 2 yıl saklanır. Kuru meyveler kapalı ve kuru yerleri sever, bu nedenle özellikle onlardan ekstrakte edilen nemi emmezler. Kuru bir ortamda bozulma riskleri çok düşüktür. Bazı uzmanlar, kurutulmuş meyveyi buzdolabında saklamak isteyebilir, ancak bu iyi bir fikir değil. Bunun yerine bir kilitli poşet ya da saklama kutusu alın. Hava geçirmez bir saklama kabı, kuru meyveleri taze tutmanın en iyi yoludur denebilir.
Kuru üzüm, kuru kayısı, ananas kurusu, hurma, Hindistan cevizi cipsi, kuru incir ve daha fazla kurutulmuş meyveler tek bir çatı altında Pazarama.com sayesinde siz kullanıcılara sunuluyor. Markası, ürün çeşidi, kurutulma biçimi, miktarı gibi değerlerden dolayı fiyat değişimi gözden kaçınılmazdır. Geniş filtreleme özelliği ve zengin ürün çeşitliliğiyle Pazarama.com bu benzersiz lezzeti siz kullanıcılara güvenli ve kolay bir şekilde sunuyor. Siz de alacağınız kuru meyveyi sepetinize ekledikten sonra güvenli ödeme seçenekleriyle istediğiniz kuru meyveye sahip olabilir bu benzersiz lezzetin keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.