Lokum
Lokum, Türk tatlı kültürünün vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Türk kahvesinin yanında sıkça tercih edilen ikramlardan oluyor. Lokum eski zamanlardan beri, düğünlerde dağıtılan tatlılar arasında da yer buluyor. Lokum tatlı ikramı olarak tercih edilse de, törensel durumlarda da tüketiliyor. Düğün, mevlit gibi etkinliklerde tercih edilen bir şekerleme oluyor. Osmanlı döneminde, lokumun dağıtımı oldukça yaygınlaşıyor. Osmanlı döneminde yaygınlaşan lokum hali, “Hacı Bekir Lokumu” adıyla özdeşleşiyor. Türk lokumu olarak bilinen çeşit bu isimle anılıyor. Eskiden günümüze kadar ulaşan lokum, çikolataya alternatif olarak üretiliyor. Lokum aynı zamanda jelibon gibi diğer şekerlemelere de ilham kaynağı oluyor. Lokum, kelime anlamı olarak boğaz rahatlatan anlamına geliyor. Lokumun farklı özelliklerde ve tatlarda üretildiği görülüyor. Üretim şekline ve tatlarına göre farklı isimlerde satışa sunuluyor. Düşük kaloriye sahip olması, lokumu tercih edilen bir şekerleme haline getiriyor. Birçok etkinlik sırasında lokum tüketilebiliyor. Yemesi ve ikramı oldukça kolay olduğu için kullanıcıların beğenisini kazanıyor. Lokumlar aralarındaki pişirme işlemine, aromalarına ve kıvamlarına göre isimlendiriliyor. Bölgeye ve yapım türüne göre lokum üretiminde farklılıklar görülüyor. Her damak tadına uygun aromasının bulunması, lokumu ilk tercih sıralarına yerleştiriyor. Pazarama.com ile onlarca lokum çeştini bir arada görebilir ve hediye lokum siparişi verebilirsiniz.
Lokum Özellikleri
Lokumun dokusu elastik yapıda üretilirken, elle temasından sonra aynı şekle dönebiliyor. Lokumlar ağızda rahatça dağılabilen formda üretiliyor. Lokumlar içerisinde kullanılan aroma ve türlerine göre isimlendiriliyor. Lokumun çeşitleri arasında; fındıklı, Antep fıstıklı, cevizli, bademli, hindistan cevizli, portakallı, gül yapraklı aromalar bulunuyor. Buna ek olarak çilekli, limonlu, kaymaklı, naneli, vanilyalı ve zencefilli çeşitleri de üretiliyor. Her damak tadına göre lokum seçeneği bulunuyor. Lokum üretiminde ilk olarak şeker, nişasta ve su belirlenen miktarlarda ayarlanıyor. Ölçülenmiş malzemeler birleştirilerek pişirme işlemine geçiliyor. Pişirme esnasında toz şekerin tamamen erimesi bekleniyor. Ardından gerekli aromalar ve malzemeler ekleniyor. İlk zamanlarda lokumun yapımında bal, pekmez, un karışımı kullanılırken, öğrenilen yöntemler sayesinde üretilen lokumlar çeşitli aromalarda oluyor. Aynı zamanda lokumların üretimi esnasında pişirme farkları bulunuyor. Lokumun yumuşaklığı ve kıvamı, pişirme yöntemine ve sayısına göre değişime uğruyor. Pişirme işlemi değişen lokumlar, yumuşak kavrulmuş ve çifte kavrulmuş gibi isimler alıyor. Bilinen ve sıkça tüketilen lokum çeşitlerinin başında, sade lokum geliyor. Şeker, su, nişasta ve gerekli asitlerin kullanımıyla üretiliyor. Farklı aromalara sahip lokumlar, klasik işlemin sonunda tatlandırılıyor. Aynı zamanda lokum üzerine ceviz, hindistan cevizi tozları gibi eklentiler uygulanıyor. Lokumun içeriğinin yanında, üstünde yer alan tatlandırıcılar da değişiklik gösteriyor. Orijinal lokum tariflerinde tatlandırıcılara yer verilmiyor. Fakat günümüzde üretilen lokumlarda, tatlandırıcılar kullanılabiliyor. Kullanılan malzemeler ve işlemler, lokum kutularının arkasında bulunuyor. Lokumun üretimi, yörelere göre de farklılık gösteriyor. Lokum çeşitlerini isimleriyle detaylı olarak inceleyelim.
Lokum Çeşitleri
Lokum çeşitleri, isimlerine göre kendine has özellikler bulunduruyor. Temel olarak yapım işlemleri benzer olsa bile lezzet ve şekillerde farklılık gözlemleniyor. O halde, bilinen lokum isimlerini ve türlerini maddeler halinde inceleyelim.
● Sultan Lokumu
Sultan lokumunun üretiminde birkaç farklı yöntem izleniyor. Çöven otu özütü ile ağarlaştırılan karışıma şeker şurubu ekleniyor. İsmini saraylarda servis edilmesinden aldığı biliniyor. Bölgesel olarak sultan lokumunda farklılıklar görüldüğü oluyor. Özellikle cevizli sucuğun yapılışına sultan lokumu ilham veriyor.
● Kuş Lokumu
Normal lokum türlerine göre biraz daha ufak şekillerde üretiliyor. Kuş lokumun üretiminde, şeker, su ve nişasta karışımı kullanılıyor. Tıpkı sade lokumun formülünde üretilmesine rağmen kesim işlemlerinde farklılık gösteriyor. İşlem sonrasında o halde veya pudra şekeriyle birlikte üretimi tamamlanıyor.
● Çikolatalı Lokum
Lokumun üretimi tamamlandıktan sonra dış kısmına çikolata kaplama yapılıyor. Çikolata sevenler için düşünülen çeşitlerden biri oluyor. Lokumun ağızda dağılan yumuşaklığı ve çikolata aroması birleştiriliyor. Kullanıcıya ağızda dağılan lokum lezzeti ve çikolata aroması aynı anda yaşatılıyor.
● Çifte Kavrulmuş Lokum
Çifte kavrulmuş lokum türleri, ismini pişirme işleminin sayısından alıyor. Lokumların klasik işlemleri bittikten sonra 15 dakika daha pişirilmesi ile üretiliyor. Fazla pişme süresi sayesinde, lokumun içerisinde su buharlaştırılmış oluyor. Böylece ortaya daha sert ve çiğnenmesi gereken lokum çıkıyor. Lokumu farklı şekillerde tüketmeyi seven kullanıcıların ilgisini kazanıyor. Aynı zamanda normal lokum türlerine göre daha çok çiğnenmesi ve ısırılması gerekiyor.
● Meyveli Lokum
İçerisinde meyve aromaları ve özleri kullanılarak yapılan türler oluyor. Bu türler aynı zamanda meyveli ve limonlu lokum olarak da biliniyor. İçerisinde kullanılan meyve türüne göre isimlendiriliyor. Aynı zamanda eklenen limon aroması, lokumun lezzetini artırıyor.
● Afyon Lokumu
Afyon bölgesinin özel kaymağı ile yapılıyor. Afyon bölgesine özgün üretilen bu lokum kaymaklı lokum olarak da biliniyor. Afyon lokumları aynı zamanda tüm dünyaya patentli olarak satılıyor. Lokumun ağızda dağılması özelliği, kaymak ile çok daha artırılıyor.
● Osmaneli Ayva Lokumu
Diğer yöresel lokumların arasında Osmaneliye ait ayva lokumu yer alıyor. Osmaneli ayva üretimi ile biliniyor. Özenle üretilen ayvalar, lokum ile birleştiriliyor. İçerisinde ayva tanecikleri kullanılarak üretiliyor. Meyveli lokumlar arasında bulunan bu çeşit, ayvadan dolayı biraz daha sert bir kıvam alıyor. Parlak jel görünümü de aynı şekilde azalıyor.
● Safranbolu Lokumu
Yöresel lokumlar arasında bulunan Safranbolu lokumu, farklı su ayarları ile üretiliyor. Su oranının farklı tutulmasından dolayı kendine has kıvam oluşuyor. Aynı zamanda Safranbolu lokumu, tüketildikten sonra boğazda şeker tadı bırakmıyor. Doğal şekerler ve farklı esanslar kullanılarak üretiliyor. Böylece hafif ve farklı kıvama sahip lokum deneyimi sağlanıyor.
Lokum Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Lokum alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında kullanılan katkı maddeleri bulunuyor. Asıl lokumların üretiminde şeker, nişasta, su ve çeşitli asitlerin karışımına yer veriliyor. Bunun yanı sıra tatlandırıcılar ile üretilen lokumlar da bulunuyor. Böyle durumlarda lokumun maliyetinde azalma gözleniyor. Lokum satın alırken, içindekiler kısmında yazanlara dikkat etmek gerekiyor. Bu sayede lezzetli ve doğal lokumlar satın alınabiliyor. Aynı zamanda damak zevkine göre üretilen birbirinden farklı lokum bulunuyor. Lokum satın almadan önce aroma tercihini iyi yapmak gerekiyor. Lokumun içerisinde kullanılan malzemeler, lokuma ismini ve tadını kazandırıyor. Paket üzerinde kavrulma sayısı ve yapılan işlemler yazılıyor. Çevrimiçi alışverişlerde lokum alırken, özellikler kısmına dikkat edebilirsiniz. Lokumun kavrulma sayısı ve aroması özellikler kısmında ayrıntılı olarak yazılıyor. Üzerinde durulan özelliklere dikkat ederek, damak tadınıza uygun lokumu alabilirsiniz.
Lokum Fiyatları
Lokum fiyatları şekline ve içerisinde kullanılan aromaya göre değişiklik gösteriyor. Yöresel olarak yapılan lokum çeşitleri, farklı fiyatlandırmalara tabi tutuluyor. Lokum satışı yapan mağazalar, ustalığa göre fiyatlarını belirliyor. Çevrimiçi alışverişlerde lokum alırken, fiyat filtreleri kullanabilirsiniz. Fiyat filtreleri sayesinde, avantajlı lokum fiyatlarını görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda lokumların çoklu paketlerine yönelerek, bütçenize uygun alışverişler yapabilirsiniz. Çoklu paketler sayesinde, lokumun kilogram fiyatını düşürebilirsiniz. Çoklu lokum paketlerine yönelerek, farklı aromaları avantajlı yollardan alabilirsiniz. Çevrimiçi alışverişlerde kullanılan fiyat filtreleri zamandan ve bütçeden tasarruf yapmanıza olanak tanıyor. Böylece mağazalar arasında karşılaştırma yapmaya gerek kalmadan, lokum ve benzeri şekerlemeleri alabilirsiniz. Çevrimiçi alışverişlerinizi hızlıca sonlandırabilir, lokum alışverişlerinizden mutlu ayrılabilirsiniz.