Çay Süzgeci
Kahvaltılarımızın vazgeçilmez bir parçası olmanın yanı sıra, gün içerisinde de en çok tüketilen sıcak içecek olan hatta tiryakileri bile bulunan çay özellikle Doğu Karadeniz Bölgemizin önemli geçim kaynaklarından biridir. Çaylık alanların ve üreticilerin başında gelen ilimiz Rize’dir. Bunu sırasıyla Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu illerimiz takip etmektedir. Çay demlemek denilince akla gelen en önemli noktalardan biri de çay süzgecidir. Çay süzgeci çeşitlerini incelemek ve çay süzgeci fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için Pazarama.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Çay; yaz mevsimi ya da kış mevsimi fark etmeksizin neredeyse tüm evlerde her gün en azından bir kere demlenmektedir. Bazen yorgunluğumuzu alması, bazen hararetimizi alması, bazen de içimizi ısıtması için tercih ettiğimiz içecek çeşitleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Çay demlememizi ve çayın keyfini çıkarmamızı sağlayacak birçok yardımcı ürün bulunmaktadır. Bu yan ürünler içerisinde en çok tercih edilenlerin başında çay süzgeci yer almaktadır.
Özellikle Karadeniz bölgesinde birçok insan; çayın süzülmeden içilmesi, içerken çay tozlarının ağıza gelmesi gerektiği görüşünde iken bunun tam tersini düşünen insanların sayısı da çoğunluktadır. İşte bu noktada da çay süzgeci devreye girerek, çay tozlarını bardağında görmek istemeyenlerin kurtarıcısı olmaktadır. Çay süzgeci; hem kolay temizlenebilmesi hem de çayı tozlarından arındırması konusunda sizlere yardımcı olacaktır. Siyah çay, yeşil çay ya da bitki çaylarını toz olarak demleyerek içmeyi tercih ediyor ve tozlarından hoşlanmıyorsanız bir çay süzgeci edinmenizi tavsiye ederiz. Çay süzgeci çeşitlerinden istediğinizi kullanabilirsiniz. Çay keyfinizi daha temiz, duru ve çöpsüz yapmak istiyorsanız çay süzgecinden yardım alabilirsiniz. Çay süzgeçleri; tozları ve çay yapraklarını bir arada tutarak toplayacağı için, çaydanlığınızın demlik kısmını ya da bardağınızı temizlemeniz daha da basitleşecektir.
Çaydanlığınızın demlik kısmına yerleştirerek kullanılabilme imkânı sunan çay süzgeçlerinin yanı sıra kupa vb. boyutlardaki bardaklara sığabilen daha ufak boyutlarda olanları da mevcuttur. Çay süzgeçlerinin en sık tercih edilen çeşitlerinden bir tanesi de bas/bırak ya da diğer adıyla makas olarak tabir edilenidir. Adından da anlaşılacağı üzere makas şekline benzeyen bir düzenek şeklini alan iki adet yarım daire süzgeçten meydana gelmektedir. Bu model genellikle; tek seferlik demlenen ve poşet olmayan bitki çayları ya da yeşil çay çeşitleri için tercih edilmektedir. Poşet çay kullanmaktan ya da demlik kısmında süzgeç kullanmayıp, çayı toz olarak çaydanlığın demlik kısmında demlemekten hoşlanıyorsanız, yarım ay şekline benzeyen klasik çay süzgecinden yardım alabilirsiniz. Klasik çay süzgecini; çay bardaklarının ya da büyük bardakta içmekten keyif alıyorsanız kupaların ağız kısmına koyarak kullanabilirsiniz. Böylece demlediğiniz tavşankanı çayınızı doldururken, bardağınıza yaprak ya da toz düşme endişesi olmadan keyifle çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Çaydanlığınızın demlik kısmı temiz kalsın ve daha kolay yıkanabilsin istiyorsanız daha büyük boyutlardaki, çay demliğinin içerisine konulabilmek için üretilmiş olan silindir şeklindeki çay süzgeci modelini tercih edebilirsiniz. Farklı malzemelerden üretilen ve diğer adı demlik içi süzgeç olan bu modelde; tercihinizi sağlığa zarar vermeyen plastik ya da çelik kullanılarak üretilen çeşitlerden yana yapabilirsiniz. Bu modeli tercih edecekseniz; çay yapraklarını demlendikten sonra kullanabilmek için üzerinde çayın akışını sağlayacak delikler bulunan, silindir süzgece yerleştirmeniz, kapağının iyice kapandığından emin olmanız ve demliğinize düzgünce oturtmanız gerekmektedir. Aksi halde kapak kapanmadığı için, demlenen çayınızı bardaklara doldururken yapraklar süzgeçten çıkarak çayınıza karışacak ve istediğiniz sonucu vermeyecektir.
Tek içimlik ya da tek kişilik demlemeyi planladığınız çayınız için son dönemlerde sıklıkla tercih edilen zincir çay süzgeci sizin için doğru bir tercih olacaktır. Makas modelinde olduğu gibi, zincir çay süzgeci de iki yarım daireden oluşmaktadır. Bu iki daireden meydana gelen süzgeç topuna bağlı bulunan zinciri ile süzgecinizi kullanacağınız bardağınıza ya da kupanıza kolayca oturtup çıkartabilirsiniz.
Mutfağınızda renkli ve değişik tasarımlarda ürünler kullanmaktan keyif alıyorsanız, ihtiyacınız doğrultusunda alacağınız çay süzgeci tercihinizi de bu yönde yapabileceğiniz gibi klasik ürünlerden yana da yapabilirsiniz.
Çay birçok insanın keyif alarak tükettiği sıcak bir içecek olmasının yanında; zamanında temizlenmeyen çay süzgeçleri ya bardak içlerinde leke bırakabilmektedir. Lekeli bir çay süzgecini olmasını istemiyorsanız, her kullanım sonrası temizlik işlemini yapmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle hem lekelerden kurtulmuş, hem de mikrop oluşumunun önüne geçmiş olursunuz. Çay süzgecini temizlemek fazla zamanınızı almayacak ve sizi yormayacak basit bir işlemdir. Çay yaprakları ve tozları demleme esnasında suyun yardımı ile birbirine yapışık halde olacağından süzgecinin kapağını açıp, çöp kovasına boşaltarak bu işlemi kolayca tamamlayabilirsiniz. Sonrasında süzgecini sudan geçirmeniz yeterli olacaktır. Çay süzgecini bulaşık makinesinde yıkanabilme özelliğine sahipse ve deforme olacağını düşünmüyorsanız, süzgeci bulaşık makinesinde yıkamayı da tercih edebilirsiniz. Çelik bir çay süzgeci kullanıyorsanız, ellerinize zarar vermemek adına temizleme işlemi yapmadan önce biraz soğumasını beklemenizi öneririz. Türk halkının tiryakisi olduğu çay ile ilgili bilinmesi gereken genel bilgilerden kısaca bahsedecek olursak;
Birden fazla ülkenin kültüründe önemli bir yere sahip olan çayın üretimi; uzun soluklu farklı kademelerden geçerek yapılmakta ve çay severler ile buluşmaktadır. Ülkemizde 6 ay süren ve Mayıs ayında başlayıp Ekim - Kasım aylarında hasadı tamamlanan çay türü yüksek rakımlı ve serin ortamlarda yetişmeye müsait olan Camellia familyasında ait sinensis türüdür. Tropikal iklimlerde yetişebilen diğer bir Camellia familyasından gelen assamica türünün hasadı dünyada ekolojik şartlar sayesinde 12 ay boyunca yapılabilmektedir.
Ülkemizde ve dünyada sıklıkla tercih edilen ve tüketilen siyah çay yaprakları toplandıktan sonra beş aşamalı bir üretim sürecinden geçmektedir. Çayın kalitesi ve lezzeti bakımından; çay yapraklarının elle toplanmasının yanı sıra, körpe yaprak ve tomurcukların tercih edilmesi önem arz etmektedir. Çaya hoş koku, görünüm ve renk vermesi açısından oksidasyon önemli bir kimyasal reaksiyondur. Koparıldıkları anda çay yaprakları ve tomurcukları oksidasyon işlemine başladığı için bir an önce üretim yerine götürülmelidir. Bu sebeple üretim tesisleri, hasat alanlarına yakın yerlerde bulunmaktadır.
Çayın üretim aşamaları; soldurma, kıvırma, oksidasyon kurutma, tasnif ve ambalajlama şeklindedir.
Soldurma aşaması: Çay yaprağının ya da tomurcuğunun cinsine göre çaydaki nem oranı azaltılmaktadır. Üretim tesislerinde bulunan metal zemin üzerine yapraklar serilir ve zeminin altından ısı verilmesi ile çaydaki nem oranı yaklaşık olarak %50 civarına kadar azaltılır. Soldurma işleminin en önemli amacı; çay yapraklarının esnemesini sağlamak ve kıvırma aşaması için hazır hale gelmelerini sağlamaktır.
Kıvırma aşaması: Çay yapraklarının tesislerde bulunan farklı makineler yardımı ile minik tanelere dönüşmesini sağlar. Bu sayede çay yapraklarının içerisinde bulunan özsuyu ortaya çıkarak, havadaki oksijen ile tepkimeye girer ve oksidasyon işlemini başlatır.
Oksidasyon aşaması: Bu süreçte çay yapraklarının rengi zaman içinde yeşilden kırmızıya döner. Çayın kalitesini belirlemek için önem arz eden oksidasyon aşaması ile çaya koku ve aromasını kazandırmanın ilk adımı atılmış olur.
Kurutma aşaması: Amaç oksidasyon tepkimesini sona erdirmektir. Fırınlama denilen işlem gerçekleştirilerek çaydaki nem minimize edilir. Koku, aroma ve tat kriterleri sabitlenerek çayın son halini alması sağlanır.
Tasnif ve ambalajlama aşaması: Tüm işlemlerden geçen çaylar kalınlık kriterine göre ayrıştırılır, kalitesine ve boyutuna göre tasniflenir. Çaylar paketlenmeye hazır durumdadır.
Çay süzgecine ihtiyacınız var ise; renkli ve farklı tasarımları ile sizlere değişik seçenekler sunan çay süzgeci çeşitlerini Pazarama.com adresini ziyaret ederek inceleyebilir, çay süzgeci fiyatlarına ulaşabilirsiniz.