Elektrik Kablosu
1800’lü yılların başından beri hayatımızın her alanında bulunan elektriğin iletilmesi için elektrik kablolarına ihtiyaç vardır. Elektrik kablosu günlük yaşamımızın kolay bir şekilde devam ettirilmesi bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Gün içerisinde bulunduğumuz her ortamda iç ve dış mekanlarda ışık kaynağından ya da diğer teknolojik aletlerden faydalanmak amacıyla elektriğe dolayısıyla da elektrik kablolarına ya da elektrik telleri kullanılıyor. Elektrik kablolarının içinde iletkenliği sayesinde elektrik enerjisini iletmek için kullanılan ve genellikle bakırdan üretilen tel ve onun üzerini sararak kabloların dış etkenlerden zarar görmesini engelleyen ve yine aynı şekilde kablo içerisinden geçen elektriğin dış ortama zarar verme tehlikesini azaltmak amacıyla yalıtkan, plastik kablo ile sarılan ürünlerdir.
Hayatımızın hemen her alanında kullanım alanı mevcuttur, neredeyse her yerde elektriğe ihtiyaç duyduğumuz için dolayısıyla da elektrik kablolarına da ihtiyaç duyarız. Elektrik kablolarının kullanım alanlarına göre topraklı, topraksız, nötr ve faz seçenekleri bulunmaktadır. Çeşidine göre çok yüksek voltajlı elektrik akımlarını iletecek kadar güçlü şekillerde üretilirler. Yüksek teknik tasarıma sahip, olumsuz tüm çevresel şartlara dayanıklı olarak üretilen yeraltı elektrik kabloları, genellikle iletişim kanallarının taşınmasında kullanılırlar. Daha düşük voltajlı elektriklerin kullanıldığı alanlarda ise çeşitli amaçlara göre farklı türlerde kablolar kullanılır. Aydınlatma ürünleri, şarj aletleri, saç ürünleri gibi elektrik ve elektronik kategorisinde bulunan tüm cihazlara elektrik taşımak için elektrik kablosu kullanılır. Elektrik kablosu satın alacakken kullanılacak yer ve dış koşullar ayrıca kullanım amacı belirlendikten sonra kullanılacak en uygun elektrik kablosunu belirleyip ölçülerinize göre satın alabilirsiniz. Genellikle alüminyum ya da bakır karışımı metaller kullanılarak elektrik kabloları maliyet bakımından diğer elektrik kablolarına göre daha uygun fiyattadırlar. Aynı zamanda 300 volt ile 500 volt arasında yoğunluğa dayanıklı olması sebebi ile ev içi kullanımlarda tercih edilirler. Siz de hemen şimdi Pazarama.com’dan ihtiyacınız olan elektrik kablosu çeşidiniz geniş ürün seçenekleri, farklı boy seçenekleri ve her bütçeye uygun fiyat aralıklarıyla hemen sahip olabilirsiniz.
Elektrik Kablosu Çeşitleri
Elektrik kablosu, içerisinde bakır, alüminyum gibi iletken maddeler bulunduran, dışarısında plastik benzeri malzemelerden oluşan yalıtkan maddesiyle, iki veya daha fazla elektronik cihazı birbirine bağlamak için kullanılan bir araçtır. Aynı zamanda elektrik sinyallerinin ya da güç kaynaklarının bir cihazdan diğer cihaza aktarımını destekler. Elektrik kabloları aklına gelebilecek hemen her alanda kullanıldığından dolayı çok çeşitli amaçlar için kullanılmakla beraber güç ve sinyal devrelerini sağlamak için de elektronik cihazlarda tercih edilirler. Kalın elektrik kabloları, yüksek iletkenlik özelliğine sahip olduğu için yüksek amperli kaynakların düzgün çalışmasında kullanılan kablo çeşididir. Taşınması istenen voltaj seviyesine ve kullanım amacına göre özellikleri değişkenlik gösterebilir. Kalın elektrik kabloları hemen her yerde kullanılabilen, farklı çaplara sahip ürünlerdir. Bu tarz elektrik kabloları genellikle yaklaşık olarak 50 metre uzunluğa kadar tasarlanmaktadır.
Elektrik kabloları tercih edilirken amfi üzerinde bulunan sigorta değerlerine bakılarak, kaç amper oldukları tespit edilmeli ve ona göre tercih edilmelidir. Otomotivlerin aküsünü şarj etmekte kullanılan takviye kabloları ya da diğer kablo türleri, kalın kablolara bir örnek olarak verilebilir. Bu kablolar tamamen bakır kullanılarak üretilen ve yüksek voltajlara dayanmak için tasarlanan elektrik kablosu çeşitleridir. Standart bir otomobilin aküsü genellikle 60 – 75 Volt aralığında güç kullanmaktadır. Bu akülerin şarj edilmesi için 25 mm kalınlıkta, 12 volt ve 900 amper taşıma kapasitesine sahip takviye kabloları tercih edilmektedir. Karanlık ortamlarda ya da elektrik kesintisi gibi durumlarda yardıma yetişen şarjlı el fenerleri çeşitlerinin şarj kablolarında ise genellikle kalın kablo kullanılmaktadır. Kalın kablo türlerinin 5 metre uzunluğa kadar tasarlanan çeşitleri ise terazi, kantar ve benzeri elektronik cihazlar ile birlikte laptop adaptörlerinin prizle mesafesini uzatmak için kullanılan ürünlerdir. Bu ürünler sayesinde genellikle yüksek ortamlarda bulunan tartıların prize uzak olsa da rahat şekilde kullanılması sağlanmaktadır. Modem ve benzeri sistemlerde kullanılan Cat6 ethernet kablosu da kalın elektrik kabloları arasında yer almaktadır. Bu tür bakır kablolar ise tasarım türüne göre 20 metreye kadar bulunabiliyor. Siz de hemen şimdi Pazarama.com’dan ihtiyacınız olan elektrik kablosu çeşidiniz geniş ürün seçenekleri, farklı boy seçenekleri ve her bütçeye uygun fiyat aralıklarıyla hemen sahip olabilirsiniz.
Elektrik kablolarının iç kısmında genellikle farklı renklerde birkaç farklı tel ya da kablo kullanılmaktadır. Bu kablolar, elektrik kablosunun dayanım seviyesini ya da kablo uçlarının nereye bağlanması gerektiğini göstermek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda farklı çaplardaki elektrik kablolarında da farklı renkler kullanılmaktadır. Aynı zamanda çeşitli çapları belirtmek için de farklı renkler tercih edilebiliyor. Elektrik kablolarındaki renkler genellikle bu tür kabloların hangi amaçlar için kullanılması ya da prizin hangi kısmına takılması gerektiğini ifade etmek için kullanılırlar. Elektrik kabloları içerisindeki siyah kablolar topraklı ya da topraksız olabileceği gibi bu tür kablolar aydınlatma devrelerindeki anahtarların bağlanmasında ya da priz gibi standart elektrik kaynaklarında tercih edilirler. Beyaz kablolar ise topraklı ya da topraksız kablolardan farklı olarak nötr kablolardır. Nötr kabloların uzunluğu ya da kalınlığı, bu kabloların kullanım alanlarına göre değişiklik göstermektedir. Mavi ya da sarı renkte tasarlanan elektrik kabloları, kalın kablolardan farklı olarak genellikle daha kısa ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmıştır. Bu tür elektrik kabloları genellikle mutfak aletleri ya da diğer elektrikli ev eşyalarının açma / kapatma butonlarında ya da benzeri bölgelerde tercih edilmektedir.
Elektrik kablolarının üzerinde yer alan bilgiler, elektrik kablolarına dair tüm bilgileri yansıtmak için kullanılır. Elektrik kablolarının üzerinde genel olarak kablonun uzunluğunu, üretiminde kullanılan malzemenin detaylarını, elektrik kablosunun volt iletme kapasitesini ve maksimum kaç volt elektrik enerjisine dayanabileceğini, elektrik kablosu içerisinde bulunan toplam kablo sayısını ve bu kabloların çaplarını ifade etmek için kullanılır. Örnek verilecek olursa; elektrik kablosu üzerinde 2x1 mm2 yazıyor ise, bu ifade elektrik kablosunun içinde 2 adet 1,5 mm kalınlığında kablo olduğunu belirtmek için kullanılmaktadır. CCA harfleri ise elektrik kablosu içindeki kabloların alaşımlı kablo olduğunu belirtmektedir. Kablo üzerinde 400, 500 ya da 600 gibi ifadeler var ise bu da elektrik kablosunun dayanabileceği maksimum voltajı ifade etmek için kullanılır.
Elektrik Kablosu Fiyatları
Elektrik kabloları genellikle farklı boyutlarda ve iç malzeme kalitelerinde üretilmektedir. Kalite standartları değişen bu tür elektrik kablolarında, kullanılabilir voltaj aralıkları da değişiklik göstermektedir. Elektrik kabloları genellikle farklı çeşitlere ve farklı adlandırmalara sahiptir. TS, VDE, IEC sembolleri ile gösterilen bu sınıflandırma, elektrik kablolarının hangi amaçlar için kullanılabileceğini ya da elektrik kablolarının dayanabileceği toplam voltaj seviyesini belirtmek için kullanılır. Elektrik kablosu fiyatları ise kablolarda kullanılan malzemelere ve bu malzemelerin ne kadar voltaja dayanabileceğine göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle siz de elektrik kablosu satın alırken daha uygun fiyat avantajları elde etmek için direkt olarak ihtiyaçlarınıza yönelik çeşitleri tercih edebilirsiniz. Pazarama.com’da yer alan birbirinden farklı yüzlerce elektrik kablosu seçeneği ile siz de kendi ihtiyaçlarınıza en uygun modellere kavuşabilirsiniz. Pazarama.com’un arama filtreleme özelliği sayesinde, ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayan elektrik kablolarına ulaşabilir, uzunluk ya da voltaj sınırlaması gibi çeşitli kriterleri sağlayan ürünleri görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda sadece kendi bütçenize uygun modelleri görüntüleyerek, bütçenizi zorlamadan alışverişlerinizi tamamlayabilirsiniz.